>

wtorek, 5 lutego 2013

Racuchy ze śliweczką.



Placuszki łatwe i szybkie, a zarazem bardzo smaczne. 


  • 0,5 szklanki mleka
  • jajko
  • odrobina słodziwa
  • pół łyżeczki świeżych drożdży
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • zapach
  • pół łyżeczki proszku.
  • kilka ulubionych owoców, ja dałam połówki śliwek, mogą być również te z kompotu tylko odsączone.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na gładko, odstawiamy na jakiś czas aby zaczęło się ruszać.
Później kładziemy łyżką na rozgrzaną patelkę (przetartą odrobiną tłuszczu) porcje ciasta i wciskamy owoc. Ja pokazałam ze śliwką, ale równie dobrze może być jabłko, brzoskwinia lub inny owoc. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu. Później obracamy i już smażymy bez przykrycia. Najlepiej smakują ciepłe. Można posypać pudrem.


3 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)