>

poniedziałek, 1 lipca 2013

Drożdżówka tricolore.






          A teraz będę się chwalić….bawiłam się w sobotę wypiekiem i wyszło mi takie cUś… Byłam pełna obaw, ale jak to z reguły bywa…na wyrost. Nawet portal Gotujemy.pl….docenił mój trud i umieścił go w kategorii…przepisów polecanych.


  • 600 g mąki (koniecznie przesiana)
  • 6 łyżek oleju
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru lub słodziku
  • 1/4 kostki drożdży
  • łyżeczka proszku
  • łyżka kakao
  • łyżeczka kurkumy
  • dwa ulubione zapachy u mnie pomarańcz i wanilia
  • Kruszonka: łyżka masła, łyżka mąki, łyżka otrębów owsianych, łyżka miodu

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe

Do trzech misek wsypujemy po…1/3 mąki,1/3 cukru i proszku, sypiemy po szczypcie soli. Do jednej miski dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżeczkę kurkumy i zapach pomarańczowy, a trzecia zostaje bez zmian tylko odrobina wanilii. Suche składniki dokładnie mieszamy. Tak samo drożdże rozrabiamy i dzielimy na trzy części. Do każdej z misek wlewamy porcję zaczynu i 2 łyżki oleju. Wyrabiamy kolejno i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość…wałkujemy na cienkie plaski. Na spodzie układamy ciemny, lekko go smarujemy mlekiem. Na niego żółty, trzeba pamiętać aby go lekko przesunąć…aby było widać ze 2 cm ciemnego placka. I to samo robimy z ostatnim. Zwijamy ciasno w rulon, wąską blaszkę wykładamy papierem i wkładamy do niej ciasto. W tym czasie szykujemy kruszonkę, mąkę i otręby dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy tłuszcz i miód. Chwilę wyrabiamy i gotowe.Po 15 min jak podrośnie, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 min w 170 stopniach.


2 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)