>

czwartek, 25 lipca 2013

Roladki z kapusty i mięsa z młodymi ziemniaczkami.

     


Skończyłam czytać książkę o której wspominałam w piątek. Nie powiem, że jest to…lekka lektura na lato, czyta się ją dość ciężko. Mimo że to są opowieści małej dziewczynki, to jednak jej świat jest bardzo….smutny, a wręcz tragiczny. Przedstawia go tak jak go widzi, a może raczej jak ją nauczono na niego patrzeć. Ma dziesięć lat, jest sierotą, jej matka zmarła przy porodzie, mieszka tylko z ojcem. Nie ma przyjaciół, nie ma bliskiej rodziny jest tylko jakaś ciotka z którą ojciec nie utrzymuje kontaktu. Jej życie to jej pokój, a w nim świat widziany oczami dziecka zbudowany z przeróżnych papierków i śmieci.  Czuje się niekochana, a wręcz niechciana. Ojciec ją wciąż strofuje i gani…a ona uważa się za złe dziecko, a raczej złego człowieka, którego nic dobrego w życiu nie może spotkać. Co jest przyczyną tego, że tak właśnie wygląda świat małej Judyty? To fanatyzm ojca, a co za tym idzie…surowe zasady i ogromna powściągliwość. Winne są temu, że mała dziewczynka nie czuje się jak dziewczynka, nie ma dzieciństwa, nie ma przyjaciół i nie potrafi się z niczego cieszyć.
Każdy przejaw fanatyzmu jest zły, jest chory i mimo że tacy ludzie są przekonani o słuszności swoich racji. To jednak ich podejście i poglądy…ranią, krzywdzą, a czasem wręcz łamią życie i to życie najbliższych im osób. Inni, postronni  mogą się oddalić, albo ujmując rzecz dosadnie…wypiąć na takiego fanatyka. Ale bliscy, a zwłaszcza dziecko…ono nie ma wyjścia ono w tym….kiśnie.
Tadeusz Kotarbiński powiedział:
Fanatyzm daje szczęście fanatykowi kosztem nieszczęścia bliskich.
*********************************************************************
Dość gadania teraz sezon na….kapustę

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 liście młodej kapusty
  • po pół papryki w trzech kolorach
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka suszonego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka czerwonej przyprawy do mięs
  • łyżka majeranku
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1,5 kg młodych ziemniaków w mundurkach
  • sos: łyżka oleju,
  • łyżka magii
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżka suszonego czosnku
  • 3 łyżki rosołu lub wody
  • gruba sól do posypania ziemniaków na talerzu
Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką i osuszamy. Większe kroimy na ćwiartki, małe na połówki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki podane na sos dokładnie razem mieszamy i za pomocą pędzelka nanosimy na ziemniaki. Każdy powinien być dokładnie posmarowany. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni termoobiegiem. gdy się zaczną rumienić ( po upływie około 30 min) podkręcamy temperaturę do 250 i jeszcze pieczemy 10 min.


Gdy ziemniaki się pieką, ścinamy z liści wszelkie zgrubienia i żyły i polewamy wrzątkiem, aby były miękkie do zawijania. Piersi przekrawamy na pół i każdą część rozbijamy. Na liściach układamy płaty mięsa, posypujemy solą oraz pieprzem na mięso kładziemy plaster sera. Paprykę kroimy w paski, cebulę w cienkie krążki i dusimy razem w małej ilości wody. Gdy są miękkie dodajmy czerwoną przyprawę, majeranek, czosnek i pieprz ziołowy. Gdy papryka lekko ostygnie nakładamy porcje na podkład z kapusty, mięsa i sera.


Zakładamy brzegi do środka i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy roladki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na talerze nakładamy upieczone ziemniaki i po roladce. Całość posypujemy grubą solą.


1 komentarz :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)