>

niedziela, 15 września 2013

Zapiekane lody z owocami.


         Wiem wiem…czas na upały minął i ktoś może powiedzieć, że przepis nie na czasie. Ale tak naprawdę lody powinniśmy jeść w chłody, wtedy mniejszy szok dla organizmu niż jak upał i skwar. Gdy się próbujemy w ten sposób chłodzić, tak naprawdę organizm jeszcze bardziej nas rozgrzewa aby ogrzać zimny posiłek do temperatury naszego ciała. I tym sposobem popadamy w …błędne koło. Ale dość mądrzenia… 




3 waflowe kubeczki
200 g lodów
2 białka
łyżka cukru waniliowego
owoce u mnie jeżyny, jagody i maliny

Do kubeczków nakładamy lody i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut,
aby wszystko dobrze zmrozić.
Białka ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wyjmujemy lody, pokrywamy pianą i do piekarnika.
Nie spuszczamy z oka, jak zaczną się zbyt rumienić wyciągamy.
Dekorujemy owocami i podajemy.
Lody się nie rozpuszczą, piana się zapiecze i mamy zimne lody na ciepło. :)



3 komentarze :

  1. Tak zwane lody na ciepło nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie są lody na ciepło...one są jak najbardziej zimne.

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)