>

poniedziałek, 21 października 2013

Roladki z fetą i orzechami.




  • 4 piersi z kurczaka
  • 150 g fety
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • ręczniki papierowe

Orzechy prażymy na suchej patelni, aż będą rumiane. Komu się nie chce stać i gmerać łyżką w orzechach, niech zwyczajnie wsadzi je do gorącego piekarnika. Ale uwaga…na krótko, bo to sam tłuszcz i szybko się pali. Gdy ostygną kroimy je nożem na mniejsze kawałki.
Filety rozbijamy na cienkie płaty. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy do niej orzechy i szczypiorek, dokładnie mieszamy. Możemy wymieszać fetę ze szczypiorkiem, posmarować nią mięso i posypać orzechami. Jak tam już kto woli.
Posmarowane płaty  składamy…najpierw  krótsze brzegi do środka i zwijamy roladkę.
Panierujemy w jajku doprawionym solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smażymy wolno na rumiano. Osączamy na ręczniku i podajemy gdy lekko ostygną, tzn 5 min wystarczy. Prażone orzechy są dużo bardziej bogate w smaku niż takie „surowe”. Czasem warto się odrobinę potrudzić aby mieć coś innego na talerzu.

2 komentarze :

  1. interesujący blog, będe tu częściej zaglądać :))
    dodaje do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, odwzajemniam się tym samym. :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)