>

czwartek, 21 listopada 2013

Golonki z kurczaka duszone w kapuście.

     



 Za pasem weekend i mam coś akurat na ten czas. Proszę się nie wzdrygać i nie myśleć, że lista składników  będzie długa, a mieszanie w garach jedną wielką nieskończonością. Danie jest rozłożone w czasie, a efekt końcowy jest wręcz daniem…jednogarnkowym oraz uwaga to bardzo znaczące…całość przygotowana na łyżce masła! Wracając jeszcze do weekendu…była u teściowej jej kuzynka i poczęstowałam ją obiadem czyli plackami ziemniaczanymi. Kobieta zjadła, a na odchodne mnie zapytała o…przepis na placki ponieważ cytuję … ” tak dobrych jeszcze nie jadłam”. To bardzo, bardzo miłe jak doświadczona gospodyni mówi tak wyrobach kulinarnego amatora. 
  • 8 pałek z kurczaka
Marynata:
  • cytryna
  • łyżeczka miodu
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
Oraz:
  • 30 dkg pieczarek
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • łyżka majeranku
  • łyżka kminku
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • łyżka masła






Pałki czyścimy, odcinamy dolną część obciągniętą tylko skórą i moczymy w wodzie co najmniej godzinę.
W szczelnie zamykanym naczyniu mieszamy składniki na marynatę. Cytrynę szorujemy i kroimy w plastry, też wrzucamy, a czosnek kroimy w plasterki i podpiekamy suchej na patelni.
W takiej marynacie trzymamy mięso najlepiej przez noc, dlatego proponuję zrobić to dzień wcześniej wieczorem.

Kapustę lekko tniemy nożem aby nie była za długa, gotujemy w wodzie około 15 minut. Wyjmujemy kapustę i w tej samej wodzie obgotowujemy pocięte na ćwiartki pieczarki, kwas sprawi że nam nie ściemnieją. Gotujemy je tak z 10 min. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła,  zbieramy z wierzchu  pianę. Na takim maśle opiekamy każde golonko i wykładamy na talerz. Teraz na masełku opiekamy pieczarki, gdy i te się zarumienią dorzucamy kapustę. Dodajemy resztę przypraw mieszamy, na wierzchu układamy mięso. Przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy aż kapusta będzie miękka. Czasem można podlać odrobinę wody. W godzinę całość będzie miękka, podajemy z ziemniakami lub co tam kto ma. Ja dałam ziemniaki pieczone w piekarniku z kminkiem. Dodam jeszcze, że to danie na portalu gotujmy.pl zostało odznaczone notą…. super przepis. Z czego jestem bardzo zadowolona. 


2 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)