Kluski nadziewane jabłkami.

   


           Najlepsze jak dla mnie są ze śliwkami lub truskawkami. Jednak gdy nie ma już świeżych owoców możemy te ulubione zastąpić innymi np..jabłkami. Do tego odrobina cynamonu i mamy…smaczny, aromatyczny posiłek…
  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • woda i sól do gotowania
  • duże jabłko
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka sezamu
  • łyżka miodu


Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę jajko i wyrabiamy gładkie ciasto.
Jeśli jest za suche można dodać łyżeczkę mleka ( nigdy wody). Jabłko obieramy i kroimy w dość dużą kostkę ( tzn taką jak duże chcemy mieć kluchy), posypujemy dokładnie cynamonem. Porcje ciasta rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy kawałek jabłka i formujemy kulę. Gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. To gotowanie powinno być takim lekkim mruganiem, nigdy na ostro. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy sezam i smażymy aż zbrązowieje, na koniec dodajemy miód. Taką okrasą polewamy cynamonowo – jabłkowe kluchy. Posiłek lekki, smaczny i tani, a co najważniejsze do zrobienia przez cały rok. Jeśli ktoś nie jest przekonany do takiej okrasy jaką proponuję, niech zrobi na próbę, jest naprawdę świetna. Chrupiące, aromatyczna i słodka.



Akcja jabłka wytrawnie
  

Komentarze

  1. o z jabłkami nie próbowałam:) świetny w sumie pomysł:D jeszcze bym dodała do tego cynamon:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to jeszcze nie próbowałam :)) Pomysł rewelacyjny :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. My jesteśmy Kluskowi, więc porywam Twoje kluchy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)