>

sobota, 30 listopada 2013

Kluski nadziewane jabłkami.

   


           Najlepsze jak dla mnie są ze śliwkami lub truskawkami. Jednak gdy nie ma już świeżych owoców możemy te ulubione zastąpić innymi np..jabłkami. Do tego odrobina cynamonu i mamy…smaczny, aromatyczny posiłek…
  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • woda i sól do gotowania
  • duże jabłko
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka sezamu
  • łyżka miodu


Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę jajko i wyrabiamy gładkie ciasto.
Jeśli jest za suche można dodać łyżeczkę mleka ( nigdy wody). Jabłko obieramy i kroimy w dość dużą kostkę ( tzn taką jak duże chcemy mieć kluchy), posypujemy dokładnie cynamonem. Porcje ciasta rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy kawałek jabłka i formujemy kulę. Gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. To gotowanie powinno być takim lekkim mruganiem, nigdy na ostro. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy sezam i smażymy aż zbrązowieje, na koniec dodajemy miód. Taką okrasą polewamy cynamonowo – jabłkowe kluchy. Posiłek lekki, smaczny i tani, a co najważniejsze do zrobienia przez cały rok. Jeśli ktoś nie jest przekonany do takiej okrasy jaką proponuję, niech zrobi na próbę, jest naprawdę świetna. Chrupiące, aromatyczna i słodka.



Akcja jabłka wytrawnie
  

4 komentarze :

  1. o z jabłkami nie próbowałam:) świetny w sumie pomysł:D jeszcze bym dodała do tego cynamon:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to jeszcze nie próbowałam :)) Pomysł rewelacyjny :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. My jesteśmy Kluskowi, więc porywam Twoje kluchy :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)