>

czwartek, 21 listopada 2013

Naleśniki na soku pomarańczowym.

     Jeśli naleśniki to pierwsze co się myśli…mleko, mąka i reszta dodatków. Coraz więcej osób sięga po wodę gazowaną, co sama osobiście  robię i lubię. Jednak dziś mam inną propozycję….


  • szklanka soku pomarańczowego Tymbark
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 200 g serka
  • łyżka miodu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • jedna pomarańcza
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów
  • tłuszcz do smażenia



Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy sól i sok…dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszając aby nie powstały grudki. Odkładamy na 5 – 10 min aby ciasto lekko odpoczęło. Następnie nagrzewamy patelnię którą zwilżamy tłuszczem i smażymy naleśniki.
Do serka dodajemy miód, i drobno pokrojoną czekoladę. Pomarańczę obieramy i kroimy w  drobną kostkę.
Pozwalamy plackom lekko ostygnąć, chłodne smarujemy serkiem, posypujemy owocami i migdałami.
Składamy na cztery i gotowe. Sok ma swój smak i słodycz, a więc ciasto nie potrzebuje dodatkowego słodzenia i zapachu. Naleśniki wychodzą delikatne i aromatyczne, doskonałe na śniadanie czy deser.


Szklanka soku do śniadania
  

1 komentarz :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)