>

sobota, 23 listopada 2013

Otrębowe babeczki na niedzielne śniadanie.

    Dziś  moja propozycja docelowo osiada przy śniadaniu, jednak równie dobrze może być… przekąską, deserem lub innym posiłkiem. Jednak ich skład i wartości odżywcze najlepiej pasują na śniadanie. Zastrzyk węglowodanów, witamin i białka… to prawdziwy kopniak dla organizmu u progu nowego dnia.


  • jajko
  • 4 łyżki maślanki 
  • 1/3  łyżeczki sody oczyszczanej
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • 0,4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 orzechy włoskie
Oraz:
  • kiwi
  • mandarynka
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżki ulubionego serka

Orzechy drobno kroimy.
Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy sól i maślankę…dokładnie mieszamy.
Pozostawiamy ciasto na pięć minut aby sobie odpoczęło. Dwa jednakowe naczynka smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami. Napełniamy je ciastem i wkładamy do mikrofali na 5 min moc 700 W. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są  w środku wypieczone. Wykładamy na kratkę aby odparowały
Przestudzone przekrawamy na pół, smarujemy serkiem i układamy owoce. Jeszcze mała dekoracja na wierch…i śniadanie gotowe. W 15 min, mamy oryginalne, smaczne śniadanie dla dwojga. Ciasto  mocno pachnące cynamonem,  wilgotne i małymi chrupiącymi kawałkami orzechów. Nadzienie z serka i owoców dopełnia całości. Posiłek jest bardzo sycący, a to za sprawą otrębów które pełne błonnika na długo zalegają w naszym żołądku.




2 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)