>

wtorek, 19 listopada 2013

Rolowane udko z żurawiną o smaku pomarańczy.



 

Niedawno ktoś mi zarzucił, że wiecznie polecam droższe mięsa tzn filet z piersi kurczaka, a nie każdego stać na mięso za 17 zł. I ja to rozumiem, choć znam też droższe gatunki, ale wiadomo …cena i jej wysokość też może być pojęciem względny. Dlatego dziś to udko posłuży za główny składnik potrawy…
  • 2 dość duże udka z kurczaka
  • pomarańcza
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • plaster żółtego sera
  • sól
  • czarny pieprz do smaku
  • jajko
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła
  • papierowe ręczniki
  • wykałaczki.



Udka obieramy ze skóry i tłuszczu, a następnie jedziemy nożem po kości i ją wyjmujemy. Zalewamy zimną wodą by wymokło. Większość pewnie wie, ale mięso dobrze jak choć przez godzinę będzie mokło w zimnej wodzie. Pozbędzie się zbędnych zapachów i resztek krwi.Pomarańczę szorujemy i ocieramy ze skórki. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i po pięciu minutach odcedzamy. Wymoczone mięso lekko osuszamy i l rozbijamy na dość cienki płat. Posypujemy solą i pieprzem oraz połową skórki z pomarańczy.
Przy jednej z dłuższych krawędzi układamy pół plasterka sera. Na nim układamy pasek żurawiny.
Zwijamy roladkę, a końce spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w pojemniku i zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Zamykamy i marynujemy do następnego dnia, pamiętając aby kilka razy obrócić.
Następnego dnia to już panierujemy w jajku, bułce i smażymy na maśle. Zaczynając od strony łączenia i robimy to bardzo wolno. Mimo że marynata zmiękczyła tkankę to jednak należy pamiętać, że udko to mięśnie a one z reguły są twardsze. Wyjmujemy i dajemy roladkom z pięć minut odpocząć, to pozwoli im się zamknąć w sobie i być soczystymi. Po rozkrojeniu…uderza zapach pomarańczy. Mięso nie jest ani słodkie, ani kwaśne…jest aromatyczne i przepyszne. 

        

2 komentarze :

  1. Smakowicie to wygląda. Żurawina, pomarańcza... z mięsem z filetu też pewnie byłoby pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)