>

niedziela, 24 listopada 2013

Sałatka z buraków i jabłek.

        Można powiedzieć…a kto nie zna buraków, tartych zazwyczaj podawanych do mielonych? Pewnie że każdy , jednak te najbardziej popularne lub jakie w większości wyniosło się z domu to..buraki, cukier i odrobina octu. Inna wersja to te przesmażane na smalcu z mąką i to wszystko. Ja osobiście nie przepadałam ani za pierwszymi, a drugich w ogóle nie tykałam. Te niesmaki zmobilizowały mnie do zrobienia czegoś na swój swoją modłę. 😋


  • 0,5 kg  buraków 
  • 2 dość duże jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka oliwy
  • cukier opcjonalnie 
  • cynamon  jak ktoś chce
  • szczypta soli



Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo robimy z obranymi jabłkami Ocieramy skórkę z połowy cytryny, wyciskamy sok. Szczypta soli dla podkreślenia smaków, łyżka oleju lub oliwy. Wiadomo tłuszcz po to, aby witaminy nierozpuszczalne w wodzie,
zostały ładnie przyswojone.  Jeśli jakbła nie są zbyt słodkie, a lubimy bardziej słodkie potrawy,
można dać odrobinę cukru. I to tyle, zwykły burak, a można go różnie przyrządzać, zresztą jak wszystko...😊
Akcja jabłka wytrawnie

1 komentarz :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)