>

środa, 6 listopada 2013

Zapiekane jabłka z żurawiną.



   Nie wiem jak w innych regionach kraju, ale u nas w dalszych i bliższych okolicach Wieży panuje tragedia. Wszędzie na hura, rzucono się na remonty i modernizacje dróg. Nie idzie dojechać, przejechać bo..albo dziury, albo szlabany a w najlepszym wypadku korki. Pół biedy miejscowi, oni potrafią sobie radzić, znają okolicę i wszelakie objazdy. Jednak szczerze współczuję przyjezdnym. Ale dość marudzenia…będziemy mieć jakiś czas piękne drogi, z ewidentnym naciskiem na jakiś czas. 
Dziś mam deserek, a nawet śmiało można powiedzieć wypiek, który mnie osobiście bardzooooo smakuje. 
  • 5 Jabłek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki manny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • kruszonka: 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz do formy i
  • wiórki do obsypania

Trzy jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie przesmażamy aż się rozlecą. Jeśli ktoś ma mus jabłkowy, może użyć 1,5 szklanki. Do gorącej masy dodajemy żurawinę i cały czas mieszając dusimy razem 2 min. Na koniec dodajemy miód, imbir i cynamon mieszamy. Odstawiamy na chwilę aby lekko ostygło. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i obsypujemy wiórkami. Ten sposób na naczynie jest lepszy niż tradycyjna bułka tarta, daje fajnego posmaku. Do smażonych jabłek dodajemy mannę, mieszamy i wykładamy na dno formy.
Dwa pozostałe jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i układamy na smażonych. Ze składników zagniatamy kruszonkę, ma byś sypka, bardzo sypka, posypujemy nią wierzch, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 20 min.
Wystawiamy, dajemy chwilę odpocząć deserowi i smacznego. Nakładamy dużą łyżką lub łopatką, to nie jest jak ciasto. Jednak ma swój urok, smażone jabłka z żurawiną i manna lekko się ciągną jak toffi, środek jest lekko chrupki bo jednak jabłka zostają całe i oczywiście moje ulubione…wierzch.
Chrupiący i sypki, wręcz zapychający. O walorach, nie muszę przekonywać..jabłka, miód, niewiele tłuszczu oraz żurawina…skarbnica zdrowia i urody.


2 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)