>

niedziela, 8 grudnia 2013

Sałatka z kurczakiem i grejpfrutem.

        Pewnie nie tylko u mnie tak bywa, że nie ma  chętnego na gotowanego kurczaka. Zazwyczaj tak jest po niedzieli, po świętach i jaka jest na to rada? Ano bardzo prosta…przemycić mięsko w innej potrawie i nakarmić domowników albo jeszcze lepiej gości. A zachwytom i pochwałom nie będzie końca. Jaka to pomysłowa, jaka gospodyni z wyobraźnią.  I fajnie, że smakuje ważne aby się nie wydało iż…to wszystko ma „drugie dno”. 




  • 200 g mięsa z kurczaka
  • 1 grejpfrut
  • 2 jabłka
  • czerwona cebula
  • 2 szklanki kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • sól
  • pieprz do smaku


Gotowane mięso ( najlepiej pierś) kroimy w  kostkę.
Grejpfruta tniemy na pół i za pomocą łyżeczki wyciągamy cząstki owocu. Jak objedziemy w koło łyżeczką środek da się wyciągnąć bez większych oporów.
Te większe należy przekroić na mniejsze cząstki, aby smak owocu nie był tak dominujący. Obraną cebulę kroimy w cienkie pióra i lekko solimy aby zmiękła.
Kapustę drobno szatkujemy.
Umyte jabłka kroimy w w grubą kostkę razem ze skórką, ona to nie tylko składnica witamin, ale również walory estetyczne. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz okraszamy majonezem.
Możemy podawać jako samodzielne danie, świetnie smakuje ze świeżym pieczywem



Ktoś powie…majonez sam tłuszcz i racja, jednak należy pamiętać że jest  to porcja dla 3 – 4 osób. A więc tego tłuszczu nie wypada aż tak wiele, należy też pamiętać że tłuszcz jest nam bardzo potrzebny. Bez tłuszczu nasz organizm nie jest w stanie przyswoić niezbędnych mu do funkcjonowania składników. Witamina A, która jest pogromcom wolnych rodników…bez  tłuszczu jest  bierna. 

1 komentarz :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)