Sałatka z kurczakiem i grejpfrutem.

        Pewnie nie tylko u mnie tak bywa, że nie ma  chętnego na gotowanego kurczaka. Zazwyczaj tak jest po niedzieli, po świętach i jaka jest na to rada? Ano bardzo prosta…przemycić mięsko w innej potrawie i nakarmić domowników albo jeszcze lepiej gości. A zachwytom i pochwałom nie będzie końca. Jaka to pomysłowa, jaka gospodyni z wyobraźnią.  I fajnie, że smakuje ważne aby się nie wydało iż…to wszystko ma „drugie dno”. 




  • 200 g mięsa z kurczaka
  • 1 grejpfrut
  • 2 jabłka
  • czerwona cebula
  • 2 szklanki kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • sól
  • pieprz do smaku


Gotowane mięso ( najlepiej pierś) kroimy w  kostkę.
Grejpfruta tniemy na pół i za pomocą łyżeczki wyciągamy cząstki owocu. Jak objedziemy w koło łyżeczką środek da się wyciągnąć bez większych oporów.
Te większe należy przekroić na mniejsze cząstki, aby smak owocu nie był tak dominujący. Obraną cebulę kroimy w cienkie pióra i lekko solimy aby zmiękła.
Kapustę drobno szatkujemy.
Umyte jabłka kroimy w w grubą kostkę razem ze skórką, ona to nie tylko składnica witamin, ale również walory estetyczne. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz okraszamy majonezem.
Możemy podawać jako samodzielne danie, świetnie smakuje ze świeżym pieczywem



Ktoś powie…majonez sam tłuszcz i racja, jednak należy pamiętać że jest  to porcja dla 3 – 4 osób. A więc tego tłuszczu nie wypada aż tak wiele, należy też pamiętać że tłuszcz jest nam bardzo potrzebny. Bez tłuszczu nasz organizm nie jest w stanie przyswoić niezbędnych mu do funkcjonowania składników. Witamina A, która jest pogromcom wolnych rodników…bez  tłuszczu jest  bierna. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)