>

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Sałatka z pomidorem, kiwi i kiełkami.

      


           Dziś jak przystało na lekki poniedziałek, lekka potrawa, a raczej potrawka. Sałatka ta powstała z przysłowiowego…na winie. Czyli co wpadło w ręce vel się pod nie nawinęło. A że miałam takie, a nie inne składniki taka też jest sałatka.



  • 0,5 średniej kapusty pekińskiej
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 białej -//-
  • 2 pomidory
  • 2 kiwi
  • 4 łyżki kiełków rzodkiewki
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól czarny pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • starty na tarce ząbek czosnku
  • łyżeczka świeżego imbiru


Kapustę szatkujemy dość drobno .
Obrane kiwi kroimy w drobną kostkę. Umyte pomidory kroimy, ale w tym przypadku dość grubą kostkę. Cebule kroimy w pióra i posypujemy odrobiną soli, zostawiamy chwilę na desce aby zmiękły.
W małym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na sos i odstawiamy na 10 min do lodówki aby się przegryzły. Jeśli ktoś nie ma świeżego imbiru, nie ma co dramatyzować, można dać suszony.
Na pięć minut przed podaniem polewamy sałatkę sosem, dodajemy kiełki i dokładnie mieszamy.
Smaki sałatki są bardzo różne, ale względem siebie wyważone. Do tak delikatnych sałatek polecam sos z sokiem z cytryny, szkoda je katować octem. Który mimo wszystko jest silny i agresywny w swoim smaku.



1 komentarz :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)