>

sobota, 7 grudnia 2013

Trójkąty z kiszoną kapustą i grzybami.

      Po ciężkiej wietrznej nocy, nastał jeszcze gorszy dzień któremu towarzyszyły przerwy w dostawie prądu. Teraz chwilowo ( odpukać w niemalowane) jest spokojnie i nic nie mruga, choć Ksawery wyje i co rusz coś lżejsze przesuwa. Podobno to nic wielkiego, w naszym klimacie to norma, ale póki co…prosimy mniej takich doświadczeń. Pogoda sobie, a my sobie serwujemy.



  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 30 dkg wędliny
  • 3 łyżki suszonych grzybów
  • łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka świeżego rozmarynu
  • łyżeczka kminku
  • łyżka oleju
  • sól
  • czarny pieprz do smaku
  • łyżka mleka

Kapustę kroimy i gotujemy około 15 min. Pokrojoną drobno wędlinę smażymy na łyżce oleju. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i jak namokną kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę odcedzamy i wrzucamy do wędliny, dodajemy grzyby oraz resztę przypraw. Dusimy razem pod przykryciem około 20 min. Lekko studzimy.
Ciasto kroimy na kwadraty, na środku każdego układamy porcję farszy, składamy na pół i dociskamy brzegi widelcem.
Smarujemy mlekiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 200 stopniach aż się ładnie zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika układamy aby lekko ostygły.
Do tego jakiś barszczy lub rosołek i mamy niezłą ucztę. 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)