>

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Budyń z jabłkami i orzechami.

   


  Dziś dostałam przesyłkę od Talk Marketing za udział w kampanii związanej z czekoladkami Danusia. Nie ukrywam, że fajnie tak…dostać produkty do rozdania, pozbierać  opinie i wypełnić ankiety. Nie wszystkie były pochlebne i pozytywne, ale przecież o to chodzi aby być obiektywnym i szczerym w swoich opiniach, a nie…wazeliniarzem. Każdy ma inne smaki i upodobanie, coś co dla jednego jest niebem w gębie, dla innego będzie niczym specjalnym i odwrotnie. Kapania się skończyła, a ja byłam w gronie nielicznych którzy sumiennie  się wywiązali ze swoich zadań. I dziś właśnie przyszła paczka ze słodyczami firmy Wawel, za co bardzo dziękuję. Sama osobiście nie przepadam za słodyczami, ale są tacy co się z tym uporają. ;)
Dla odmiany aby nas nie zemdliło….proponuję smaczny, zdrowy prosty deser dla każdego łasucha. Składników niewiele, przygotowanie też szybkie a smak…
Budyń z jabłkami i orzechami.
Budyń z jabłkami i orzechami.
  • 0,5 l mleka
  • budyń bez cukru
  • duże twarde słodkie jabłko
  • 4 orzechy włoskie
  • cukier do smaku
Obrane i posiekane orzechy prażymy na suchej patelni aż się zarumienią.
Budyń z jabłkami i orzechami.
Budyń z jabłkami i orzechami.

Jeśli ktoś nie ma lub nie lubi może je sobie darować. Ja bardzo lubię prażone orzechy włoskie, a więc sobie dodałam. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w dość grubą kostkę. Ja dałam kortlandy, są dość twarde i słodkie.
Budyń z jabłkami i orzechami.
Budyń z jabłkami i orzechami.

Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. W szklance z mlekiem rozprowadzamy proszek budyniowy.
Budyń z jabłkami i orzechami.
Budyń z jabłkami i orzechami.

Słodzimy o połowę mniej niż zazwyczaj, resztę słodyczy uzupełni jabłko. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i jak zacznie gęstnieć wrzucamy jabłka gotujemy około minuty. Gorący wykładamy do naczyń posypujemy orzechami. Najlepiej smakuje jak lekko ostygnie i najdzie smakiem jabłek. Pamiętajmy aby wrzucić jabłka dopiero jak budyń zacznie gęstnieć, jak zrobimy to wcześniej mleko może nam się zważyć. Deser jest wyśmienity, jabłka lekko zaparzone z wierzchu w środku zostają twarde i chrupiące. Szczerze polecam, osobiście smak mnie zaskoczył i to bardzo pozytywnie. :roll:   

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)