>

piątek, 3 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z olejem i orzechami.





 To ciasto widziałam jak kiedyś robiła  Nigella Lawson, a że przepis wydał mi się prosty, zaś samo ciasto bardzo ciekawe, zrobiłam notatki. Notatki jak to w zwyczaju bywa odleżały swoje, aż wreszcie  postanowiłam je zrobić. Nie zrobiłam go dokładnie tak jak gwiazda proponowała, wprowadziłam swoje zmiany, o których później.



  • 150 g oleju
  • 50 g kakao z wiatrakiem
  • łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 125 g wrzącej wody
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 80 g orzechów włoskich
  • 50 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 100 g cukru


Kakao przesiewamy aby nie miało grudek, dodajemy kawę i rozprowadzamy  z wrzątkiem. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kawa bardzo podnosi walory smakowe kakao, tak samo jak czekolady.
Nigella użyła tylko migdałów bez mąki, ja wzięłam nasze rodzime orzechy włoskie, jednak z obawy że ciasto będzie zbyt ciężkie, a same orzechy zbyt dominujące  zmieszałam je z mąką. Kto nie lubi orzechów może użyć samej mąki. Orzechy mielimy lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką i sodą.
Jajka, cukier waniliowy, olej  ucieramy razem, dodając stopniowo cukier. W TV cukru było  200 g  , ja użyłam o połowę mniej i uważam że wystarczy. Zawsze można później doprawić pudrem. Jednak jak ktoś woli słodsze…można więcej. Na koniec dodajmy sok z cytryny i tego w przepisie nie było. Jednak  tam gdzie dajemy sodę do wypieków cytryna jest bardzo wskazane,
 dodaje im kopa i ładnie wyrastają.


Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce zimnego kakao, gdy się dobrze rozprowadzi dodajemy suche składniki. Tortownicę ( u mnie 25 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką. Wylewamy ciasto, które jest dość rzadkie. Aby po upieczeniu w cieście nie było niepotrzebnych dziur stukamy tortownicą o blat, a pęcherze  powietrza się wydostaną. Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy 45 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.
Zimne posypujemy dla kontrastu pudrem…a później to już tylko smacznego. Ciasto jest rewelacyjne, delikatne i wilgotne, lekko orzechowe i bardzo kakaowe. Chodzą mi już po głowie pewne wariacje z nim związane. 


4 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)