>

niedziela, 5 stycznia 2014

Rolada z pieczarkami i papryką.



Tą roladę wykonałam na święta, wydaje się pracochłonna i skomplikowana. Jednak to tylko pozory, robi się szybki, później tylko zostaje czekanie aż się upiecze. To jest jedno z tych mięsnych wyrobów, które na głowę biją kupne sklepowe wędliny.
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • kajzerka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki manny
  • 0,5 szklanki wody
  • łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól do smaku
  • nadzienie: cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • po 0,5 papryki w trzech kolorach
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • odrobina soli
  • łyżka masła
  • oraz kilka plastrów wędzonego boczku
  • papier do pieczenia


Mięso mielimy lub prosimy o zmielenie w sklepie. Kupienie gotowego mięsa mielonego moja się z celem. To ma być mięsna rolada, a nie rolada z dodatkami niewiadomego pochodzenia jakich pełno w gotowcach. Dodajemy sól, pieprz wodę i energicznie ubijamy aby mięso nabrało kleistości. Bułkę namaczamy w rosole lub wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa razem ze startą cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dodajemy resztę składników. Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i razem przesmażamy na maśle, doprawiamy.
Papryki kroimy w paski i dusimy w odrobinie wody aby zmiękły. Szykujemy papier do pieczenia dwa razy większy niż mamy wąską foremkę. Rozprowadzamy na nim mięso ( długość foremki), na mięsie rozsmarowujemy pieczarki, a następnie układamy słupki papryki.
Podnosimy po kawałku papier i rolujemy masę.
Przenosimy do formy i delikatnie ją uciskamy, na wierzchu układamy paski boczku, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220) na 15 min, następnie zmniejszamy do 150 i pieczemy około 90 min.
Po 10 min proponuję wyjąć mięso na deskę, w formie nam odparuje od spodu i zrobi się mokre i wymoknięte.


1 komentarz :

  1. Bardzo smaczna rolada .
    Pozdrawiam cieplutko 😍

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)