>

niedziela, 9 lutego 2014

Czekoladowe ciasto na słonym spodzie.

    Tak sobie pomyślałam, skoro robi się kremówki, kokosowe cudeńka z dodatkiem krakersów, dlaczego nie zaszaleć i….połączyć słodkiego, mocno czekoladowego ciasta ze słonym spodem? Ot…takie małe szaleństwo w tortownicy. 




Spód:
  • szklanka  mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki smalczyku Smakowita Pajda (cebulka i jabłko)
  • 2 takie same łyżki masła orzechowego
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • zimna woda

Ciasto:
  • 120 g oliwy z oliwek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g kakao z wiatrakiem
  • łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 125 g wrzącej wody
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 120 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 120 g cukru

Zabawę zaczynamy od zmiksowania razem suchych składników na spód.  Następnie dodajemy smalczyk i masło orzechowe. Miksujemy aż powstanie masa przypominające kaszkę. I tu Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym iż po wyjęciu  z lodówki była miękka i podatna na wszelkie prace. Nie przypomina nic ze bitej tłuszczowej masy. Mimo, że była zimna bardzo szybko i łatwo dała się połączyć ze sypkim towarzystwem.
Na koniec dodajemy żółtka oraz 2 łyżki wody, miksujemy aż zacznie się zbijać w kulę. Wtedy wyjmujemy i resztę wyrabiamy dłońmi. Dodając tyle zimnej wody, aby ciasto dało się ładnie wyrobić i było plastyczne.
Szybko rozwałkowujemy placek i wycinamy kółko na dno tortownicy ( u mnie to 24 cm), z reszty wycinamy paski i obkładamy ścianki. Oczywiście tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Wkładamy do lodówki aby schłodzić. W tym czasie bierzemy się za przygotowanie czekoladowego ciasta. Kakao przesiewamy aby nie miało grudek, czekoladę bardo drobno łamiemy, dodajemy kawę i rozprowadzamy  z wrzątkiem. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kawa bardzo podnosi walory smakowe kakao, tak samo jak czekolady. Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Jajka miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i oliwą. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce chłodnego kakao, gdy się dobrze rozprowadzi dodajemy suche składniki.  Zimny spód wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika ( górna półka) i podpiekamy jakieś 10 min.  Po tym czasie wyciągamy i na gorący spód wylewamy ciasto czekoladowe.
W tej samej temperaturze, ale już niżej pieczemy około 25 – 30 min. Można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Patyczek może być ubrudzony ale nie mokry . Zimnie ciasto dekorujemy cukrem pudrem.  Osobiście jestem bardzo zadowolona, efekt końcowy to…kruchy, delikatnie słony, lekko orzechowy spód i słodka, wilgotna mocno czekoladowa góra. Raj dla podniebienia.


Przepis bierze udział w konkursie  Smakowita Pajda to kulinarna frajda którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

2 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)