>

środa, 12 lutego 2014

Domowe trufle ze skórką pomarańczową.




 Domowe wyroby nie mają sobie równych. Czy to wędlina, czy ciasto są  dopieszczone i wymodelowane, tak szczerze od serca. Przygotowanie i cała obróbka powoduje, że dom wypełnia…niepowtarzalny zapach, który wypełnia wszystkie zakamarki na długie godziny. I dziś mam propozycję  domowe słodkości, słodkości które robi się dość szybko. Mimo, że nie  należą do najlżejszych to jednak czasem warto się pokusić o ich wykonanie.
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 150 mil śmietany 18 %
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka rumu
  • oraz: 3 łyżki kakao
  • papilotki


W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło, gdy się połączą dodajemy cukier waniliowy i mieszamy tak długo aż się rozpuszczą całkowicie.
Następnie dodajemy przesiane kakao, przesianie jest konieczne, aby produkt był sypki i pozbawiony grudek. To nas uratuje przez tzw kluskami w masie.  Dodajemy rum ( można dać zapach rumowy) i po łyżce śmietanki, cały czas mieszamy. Trzeba to robić dość energicznie, śmietana schładza masę czekoladową i ta dość szybko gęstnieje.
Na koniec dodajemy skórkę, łączymy  i odstawiamy do stężenia.
Po około 30 min wilgotnymi dłońmi formujemy kulki i obtaczamy w kakao, układamy w papilotkach i odstawiamy na około godzinę aby całkowicie stężały. Może one i nie są dietetyczne, może i nie są kształtne jak te z masowej produkcji. Ale jak już grzeszyć to czymś o czym możemy powiedzieć…wiem co jem.


2 komentarze :

  1. Zgodzę się z tobą,domowe wyroby nie mają sobie równych. Wiesz co jesz!!!!! A trufle są super :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)