>

niedziela, 16 lutego 2014

Udka nadziewane kapustą z grzybami.

 

        Weekend się kończy, pogoda dopisała jest wręcz wiosennie, ciepło i miło. Zwierzaki czują wiosnę ponieważ do domu przychodzą na posiłek i znów idą na podboje. Choć w moim gospodarstwie to dziwne, zwierzaki są po sterylizacji. Jednak widocznie coś tam natura w nich budzi.  

  • 5 udek z kurczaka
Nadzienie:
  • 0, 5 kg kapusty kiszonej
  • 3 g suszonych grzybków
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
Oraz:
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli



Kapustę kroimy na drobno, zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Chodzi o to, że taka drobna kapustka jest  łatwiejsza podczas nadziewania. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy aż się zeszklą i wtedy dodajemy odcedzoną kapustę. Grzyby namaczamy w wodzie i kroimy na drobno, dodajemy na patelnię. Dusimy razem do miękkości. Pod koniec doprawiamy, przykrywamy i odstawiamy aby ostygło. Kapustę należy doprawić dość mocno, część przypraw przejmie mięso które jest niczym nie doprawiane.
Jeśli mamy ćwiartki te zawierają część kręgosłupa, a więc musimy się go pozbyć.
Następnie  odcinamy dolną część pałki, to nam ułatwi wyciągnięcie kości.
Zaczynamy od góry, objeżdżamy nożem główkę kości aby odciąć mięso i ścięgna. Następnie trzymamy za kość, a nożem delikatnie skrobiemy po kości, a mięso samo będzie się oddzielać.
Tak wytrybowane udka napełniamy kapustą, nie należy zbyt mocno nabijać aby nie popękały podczas obróbki termicznej.
Spinamy wykałaczkami, które usuwamy pod udusze
Na patelni rozgrzewamy masło, zbieramy pianę i posypujemy patelnię połową papryki układamy mięso i posypujemy resztą oraz solą. Podpiekamy z każdej strony, a jak są już rumiane, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie
Mięso jest naprawdę znakomite, musimy pamiętać o mocnym doprawieniu farszu to bardzo ważne. Tanim kosztem mamy naprawdę świetne danie, a ta kapustka…cóż to jest to co Króliki lubią najbardziej.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)