>

wtorek, 11 marca 2014

Sałatka z selera i ananasa.

  Wiosna na całego, ogródek domaga się uwagi i szeregu prac. I tak sobie stopniowo poczynam, ale aż się boję co to będzie jak przyjdą mrozy. Choć Cezary Orzech z Radia Katowice zapewnia, że nic takiego nie widać. Jednak kto tak naprawdę wie…dwa lata temu byliśmy 4 maja na pogrzebie. Wchodziliśmy do kościoła padał deszcz, a gdy wychodziliśmy było biało tak napadało śniegu. A więc… подождите увидеть ( pożyjemy zobaczymy).


Sałatka jaką dziś mamy na tapecie jest moim pomysłem na szybką przekąskę. To kolejny przepis z tych…. ” na wini
  • puszka ananasa w kostce 900 g
  • słoik selera marynowanego 340 g
  • 5 rzodkiewek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • czarny pieprz


Seler odcedzamy i wykładamy na durszlak cienko rozkładając. To nam zapewni dokładne odsączenie nitek selera.
Ananasa odcedzamy i zostawiamy na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soku. Ja jednak jeszcze oba składniki ułożyłam na papierowych ręcznikach, aby mieć pewność, że są naprawdę suche.
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki a następnie na pióra. Solimy,a gdy zmięknie przekładamy na sito i przepłukujemy aby usunąć sól.
Szczypiorek drobno kroimy, rzodkiewki w półplasterki . Wszystkie składniki wkładamy do miski mieszamy. Posypujemy czarnym pieprzem do smaku na koniec dodajemy majonez i łączymy go z sałatką.
Odstawiamy na 30 min do lodówki aby składniki sobą naszły. Jeśli ktoś zapyta…a gdzie sól? Ano soli nie ma, seler jest już słony, majonez też i to wystarcza.  Czarny pieprz dopełni reszty. Warto mieć w domu słoik z selerem, puszkę z ananasem  z tymi składnikami bardzo szybko można przyszykować bardzo smaczne danko. Dodatki mogą być naprawdę przeróżne, wszystko zależy od naszej wyobraźni i  kulinarnej weny.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)