>

niedziela, 13 kwietnia 2014

Roladki z orzechami i natką pietruszki.


      Mamy wiosnę, za chwilę będzie gorąco, a więc i nasze zapotrzebowanie energetyczne spada. Moja propozycja to znów inspiracje z kuchni gruzińskiej, może nie tak do końca ponieważ brakuje w tym daniu czosnku. Jednak orzechy, pietruszka to te klimaty, ja specjalnie pominęłam ten składnik aby zbyt nie zdominował delikatnego kurczaka. Całość wykonuje się bardzo szybko i niewielkim kosztem finansowy, a więc do rzeczy….

  • 4 średnie piersi kurczaka
  • 5 łyżek natki pietruszki
  • 10 włoskich orzechów
  • 2 – 3 twarde jabłka
  • 2 łyżki masła
  • czarny pieprz
  • sól
  • 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu

Piersi rozbijamy na cienkie płaty. Oprószamy solą i pieprzem, najlepiej aby to był pieprz grubo mielony, taki jest najbardziej intensywny w smaku. Orzechy kroimy na drobno i prażymy na suchej patelni. Trzeba ich pilnować, to sam tłuszcz a więc szybko się przypalają. Kto woli iść na skróty może użyć masła orzechowego i nim  posmarować mięso, ale myślę że to już nie to co same orzechy.
Natkę kroimy dość drobno, chodzi o to aby bardzo dokładnie wtopiła się w całe tło
Na każdy płat mięsa dajemy po łyżce natki i około 1,5 łyżki orzechów.
Zwijamy roladki i odstawiamy na 20 min do lodówki aby stężało
Rozgrzewamy masło i smażymy mięso na rumiano z każdej strony. Zaczynamy od strony gdzie się łączy mięso. Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Roladki przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na pozostałe masło na patelni wrzucamy jabłka i podlewamy 2 łyżkami wody.
Posypujemy resztą natki i orzechów oraz czerwonym pieprzem. Smażymy bardzo krótko aby jabłka zmiękły na zewnątrz, ale w środku pozostały lekko twarde. Podajemy z roladkami póki wszystko ciepłe. Jabłka bardzo dokładnie zbiorą wszystkie smaki jakie powstały na patelni po smażeniu mięsa. Smakuję wybornie, lekko pikantne, lekko orzechowe taka bogata gama smaków. Kto się boi natki i jej smaku, niepotrzebnie. Sama byłam zaskoczona jej smakiem po zetknięciu z tłuszczem, nie spodziewałam się że aż tak ciekawie będzie smakować
I tym sposobem mamy…zdrowy, wiosenny posiłek, a jabłka spokojnie zastąpią ziemniaki czy inne dodatki, orzechy sam zdrowy tłuszcz, natka bogactwo witaminy C, pierś z kurczaka masa białka. A więc….na zdrowie 


1 komentarz :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)