>

wtorek, 15 kwietnia 2014

Sernik na biszkoptach z polewą kajmakowo - kawową.

 Z racji konkursu musiałam przenieść nagrodę do wcześniejszego wpisu. 
Dziś z racji zbliżających się świąt proponuję sernik. Taki, szybki bez zagniatania ciasta, a do tego bardzo delikatny.


Masa serowe:
  • kg mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki świeżej skórki pomarańczowej
  • jasny budyń
  • 4 łyżki manny
Polewa:
  • 0,4 puszki masy kajmakowej
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki kawy
Oraz:
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • 5 kostek czekolady
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • wiórki
  • migdały co tam kto chce

Dużą blaszkę wykładamy papierem i smarujemy odrobiną białka, układamy biszkopty. To białko jest po to aby lekkie biszkopty nie poszły nam do góry jak damy ser.
Żółtka ucieramy z połową cukru do białości, następnie dodajemy po łyżce twarogu cały czas mieszając. Wlewamy olej, wsypujmy budyń, mannę, skórkę oraz cukier waniliowy. Mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, utrwalamy pianę resztą cukru. Delikatnie łączymy z masą serową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę wylewamy delikatnie na ciastka za pomocą łyżki, inaczej mogą nam wypłynąć.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 min w 180 stopniach, a później 80 min w 150 stopniach. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Masło rozpuszczamy dodajemy kajmak i kawę, dokładnie mieszamy. Można użyć gotowej masy, jednak uważam że dużo lepsza jest masa z mleka skondensowanego. Warto się pofatygować i zrobić ją samemu. Kawa dodana do takiej masy nadaje jej bardzo oryginalnego smaku. Ja dodałam delikatnej kawy Jacobs Crema Gold .
Taką masą smarujemy zimny sernik. Kto lubi się męczyć może ucierać, jednak ten sam efekt i dużo szybciej uzyskamy jak podgrzejemy kajmak i rozpuścimy w nim masło  oraz kawę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy z mlekiem, dekorujemy tak jak nam wyobraźnia pozwala. Sernik wyszedł genialny, bez obaw że zakalce, że spód za suchy.  Złota kostka cukru dla tego który wymyślił ciastka biszkoptowe. 

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

3 komentarze :

  1. No nieźle, ale nabrałam się. Myślałam, że to mazurek. Wpadam na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również myślałam, że to mazurek :)
    Prezentuje się wspaniale, a serniki uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)