>

czwartek, 10 kwietnia 2014

Wytrawna tarta z kiszoną kapustą i kiełbasą.



 Najpierw się pochwalę moim pięknym kaktusem…obsypał się kwieciem niczym śliwka mirabelka. 
       Dzisiejszy wypiek należy do moich ulubionych, a dlaczego? A  to proste…zawiera kiszoną  kapustę którą tak uwielbiam. Nie miałam smaku na paszteciki, ani strudel z francuskiego ciasta bo to już było. Dziś postawiłam na tartę. Kruchy delikatny spód i dużo kapusty. Oczywiście jest też mięsny dodatek, ale można powiedzieć tak…dla smaku. Opracowując ten przepis pomyślałam o Grażynce W…i co ona na to powie, tak wiem wiem. I nie mogę sobie odmówić tego tekstu….. Królik to dla Ciebie. 
  • kg kiszonej kapusty
  • 200 g kiełbasy
  • łyżka majeranku
  • czarny pieprz
  • sól do smaku
  • łyżka kminku
  • jajko
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
Ciasto:
  • 100 g tłuszczu może być smalec lub margaryna
  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • zimna woda
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • czarny pieprz
Oraz: jajko


Kapustę kroimy i gotujemy około 15 min, odcedzamy
Kiełbasę kroimy w plasterki, układamy na zimnej patelni i podpiekamy. Tym sposobem z kiełbasy wytopi nam się tłuszcz który nam posłuży co duszenia kapusty.
Zdejmujemy kiełbasę i wrzucamy pokrojoną cebulkę, jak ta się zeszkli wkładamy kapustę, dodajemy przyprawy i dusimy około 20 min. Tyle wystarczy ponieważ kapusta resztę dojdzie w piekarniku. Odstawiamy kapustę aby ostygła. Ze składników zagniatamy ciasto, wody dodajemy tyle aby było elastyczne i dało się ładnie formować. Odkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 30 min. Tortownicę lub formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółko na spód, a później paski aby wykleić boki. Spód i boki smarujemy jakiem, to nam pozwoli mocno przywrzeć kapuście do ciasta to raz. A dwa to płyny z masy nie przenikną do spodu i ten będzie delikatny i chrupiący. Jajko mieszamy ze startym serem , wylewamy do kapusty i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na ciasto połowę kapusty, na to warstwa z podsmażonej kiełbasy i przykrywamy resztą kapusty.
Z resztek ciasta wycinamy paski z których robimy kratkę. Aby miała ładny kolorek smarujemy ją resztą jajka
Pieczmy około godziny w 180 stopniach. Dobra jest ciepła, ale decydowanie lepiej mi smakuje na zimno.
Kto nie lubi kminku, jak np Alusia może dać inne swoje ulubione zioła. I tym sposobem mamy danie proste, niewyszukane a jednak efektowne. Smak można wzbogacić większą ilością wędliny lub no grzybami. Ja postawiłam na minimalizm.

3 komentarze :

  1. Niby tylko kapusta, a danie prezentuje się jak królowa stołu. Pięknie podane. Lubię tak doprawioną kapustę, z kminkiem i majerankiem. Zupełnie moje smaki. Ja w ogóle uwielbiam kapustę kiszoną. Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)