>

niedziela, 11 maja 2014

Odwrócone ciasto kawowe z pomarańczą na wagę wygranej.


   W pierwszej kolejności to będę  nieskromna i się pochwalę …w piątek dowiedziałam się, iż mój wypiek wygrał w konkursie Jana Niezbędnego. Nagrodą jest  blender marki Braun, model MQ775 Patisserie . Jurorzy brali pod uwagę… kreatywność i humor, a więc czasem warto coś przewrócić do góry nogami.  Nie będę się rozpisywać jak bardzo się cieszę, a cieszę się przeogromnie. 

A więc aby całości dopełnić, dziś tenże wypiek czyli ciasto, proste, szybkie i przewrotne. 

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 10 łyżek oleju
  • 2 średnie pomarańcze
  • papier do pieczenia Jan Niezbędny
  • okrągła forma o średnicy 18 – 20 cm

Jajka, miód, olej, kawę, sól, mleko ucieramy chwilę razem. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, dodajemy do mokrych składników i chwilę mieszamy.
Nie należy tego robić zbyt długo. tylko tyle co do połączenia się mas. Mieszamy przysłowiowo…byle jak. Ucinamy odpowiedni kawałek papieru nacinamy go w 4 – 5 miejscach aby nam się ładnie układał w formie. Obrane pomarańcze kroimy na około 1 cm plastry i układamy na dnie i bokach formy.
Wylewamy ciasto, powinno sięgać do 3/4 wysokości naczynia. Wkładamy do gorącego piekarnika (180) i pieczemy około 45 min, jednak przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto aby na pewno jest upieczone, a patyczek such.
Upieczoną babkę wyjmujemy na talerz spodem do góry, gdy ostygnie posypujemy pudrem.
Po raz kolejny sprawdza się zasada, że kawa i pomarańcza świetnie do siebie pasuj.


2 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)