>

poniedziałek, 26 maja 2014

Roladki z kapustą i orzechami.


 Moi domownicy coraz bardziej narzekają na moje ograniczanie soli. Ale ja tam nie ustąpię i od kilku lat gdy zaczęłam stosować mniejsze ilości soli, widzę u siebie dużo bardziej wyostrzony smak. Kubki smakowe są mi chyba wdzięczne, że ich nie przypalam Na CI.  Dlatego gdy np nadziewam mięso fetą już nie solę.  Dziś mam propozycję dania też z okrojoną solą. Wiem, całkiem się jej nie da wyeliminować, ale co się uda ominąć to też dobre.
  • 3 filety z kurczaka
Nadzienie:
  • 200 kapusty kiszonej
  • 4 orzechy włoskie
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula
  • 2 łyżki masła Gostyń Extra
  • jajko
Sos:
  • 1/3 szklanki keczupu ( fajnie jak ma się swój)
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • czarny pieprz
  • łyżka skórki otartej z cytryny

Kapustę należy przesiekać na drobno, zalać wodą i gotować 15 min. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną cebulę oraz orzechy. Gdy zaczną lekko się  rumienić dodajemy kapustę oraz resztę przypraw.
Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Filety rozbijamy na cienkie płaty. Do chłodnej kapusty wbijamy jajko i mieszamy masę. Następnie obficie smarujemy każdy płat mięsa.
W naczyniu o grubym dnie podgrzewamy keczup, wodę, koncentrat i rozgnieciony ząbek czosnku i skórkę z cytryny.
Do takiego sosu wkładamy roladki ( łączeniem do dołu) i  lekko gotujemy około 15 minut.
Pod koniec doprawiamy pieprzem. W tym prostym daniu skórka z cytryny jest bardzo ważna, nie należy jej pomijać. W połączeniu z pomidorami daje fajny, oryginalny smak. Do tego jeszcze wszystkie smaki z roladek przechodzą do sosu i to też go wzbogaca.
Podawać można z czym się lubi….ziemniaki, ryż czy makaron.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)