>

środa, 7 maja 2014

Schab nadziewany szpinakiem w towarzystwie pęczaku.




  • 3 kotlety schabowe grubości 2 cm
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
Oraz:
  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • woda
  • łyżka oleju
  • wykałaczki

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Gdy odparuje dodajemy przegniecione przez praskę dwa ząbki czosnku, skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy razem i odstawiamy na bok. Doprawiając szpinak należy to zrobić dość mocno, część przypraw przejmie mięso .
Schab pozbawiamy błon, z boku robimy nacięcie, tworząc kieszonkę do której nakładamy szpinaku. Brzegi spinamy wykałaczką. Posypujemy z wierzchu solą i pieprzem. Kotlety dokładamy na około 30 min do lodówki aby mięso się lekko zamarynowało.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, układamy kotlety przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.
W osolonym wrzątku gotujemy pęczak powinien być al dente. Zdejmujemy z patelni kotlety aby odpoczęły, a na patelnię przekładamy  pęczak. Najlepiej aby miał jeszcze odrobinę wody, ta pozwoli odmoknąć patelni i tym sposobem kasza przejdzie wszystkimi smakami jakie na niej pozostały.
Prosta metoda, ale bardzo skuteczna i warta poleceni. Nic się nie niszczy, a pęczak nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Doprawiamy go jeszcze pieprzem i przegniecionym przez praskę czosnkiem, pamiętajmy każda kasza lubi te dwa składniki . Dusimy pod przykryciem około 10 min. Podajemy z surówką lub sałatką według upodobań. Danie proste  i bogate w składniki odżywcze, a do tego ogromnie sycące.
Pęczak to najzdrowsza z naszych jęczmiennych kasz, jest najmniej obrobiony,a tym samy nie został pozbawiony dobrodziejstw jakie dała mu natura. Dlatego zbawiennie wpływa na nasze serce, ciśnienie, wątrobę, trzustkę i śledzionę. Należy jednak pamiętać, że może powodować zaparcia, ale i na to jest prosta rada….do porcji kaszy, porcja surówki, a później nie odmawiamy sobie wody.


1 komentarz :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)