>

wtorek, 17 czerwca 2014

Ciasto fasolowe jako kopiec kreta.

      




Było już ciasto z fasoli, takie zwykłe czekoladowe z pudrem, dziś mam coś bardziej wykwintnego…..Jak zrobić ciasto fasolowe znajdziecie tu ——-> TU
              Tym ciastem zdobyłam tytuł Blogera miesiąca przyznawanym przez firmę Gostyń.

  •  0,5 l śmietany kremówki Gostyń
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • /3 szklanki mleka
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • truskawki
  • cukier do smaku



Cienkim nożem jeszcze lekko ciepłe ciasto obkrawamy od góry zostawiając ściankę gr 1 cm. Następnie za pomocą łyżki wybieramy cały środek.Należy uważać aby nie przedziurawić spodu. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia.



Żelatynę namaczamy w mleku, następnie podgrzewamy aby się rozpuściła i studzimy, Śmietanę ubijamy do momentu aż zaczną się na niej robić szlaczki. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę ,sok oraz zimną żelatynę. Słodkość masy należy regulować według własnych upodobań Gotową masą smarujemy spód i boki ciasta, wciskamy truskawki i przykrywamy resztą śmietany formując kopczyk. Nie róbcie tak jak widać na zdjęciu, później po przekrojeniu są widoczne puste miejsca,
gdzie masa nie zdołała dotrzeć.


Z wydrążonych resztek robimy okruchy i posypujemy cały wierzch, tworząc kopiec. Na sam koniec lekko dociskam okruszki do śmietany, dzięki temu zabiegowi wszystko się będzie razem ładnie trzymać i nie będzie spadać



Całość odstawiamy aby sobie stężało, a później to już tylko smacznego. I tak samo jak w przypadku samego ciasta…..kto nie wie z czego zrobione, w życiu nie zgadnie. A ciacho jest przepyszne.
     




2 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)