>

środa, 11 czerwca 2014

Tortilla z kurczakiem……..Made in Poland.




     Jest wiele różnych, przeróżnych  rodzajów tych placków. Bo jak je inaczej nazwać? Czy z ziemniaków, czy z kukurydzy ważne aby był płaski i okrągły.   Ja zaszalałam na całego i zrobiłam czerwony, pikantny z kurczakiem i warzywami. A co, a kto szalonemu zabroni? 
Ciasto:
  • szklanka wody gazowanej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • szczypta soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
Nadzienie:
  • 300 g gotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka 
  • cebula
  • 5 liści sałaty
  • 2 pomidory
  • łagodny keczup



Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy aby odpoczęło, a składniki dobrze się rozłożyły.
Patelnię lekko przecieramy olejem i smażymy placki, dokładnie tak samo jak naleśniki. Z tą różnicą, że te są delikatne i łatwo je uszkodzić, ale warto poświęcić im odrobinę czasu.
Mięso i pomidory kroimy w kostkę , cebulę w krążki, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki
Każdy placek smarujemy keczupem, nakładamy  warzywa, posypujemy mięsem i zwijamy.
I to by było na tyle, teraz zostało nam tylko rozkoszowanie się smakiem. Warzywa jak widać nie są doprawiane, keczup zastępuje im wszelakie doprawianie.
Placki są lekko pikantne i intensywnie pomidorowe, to daje całemu daniu ciekawego, nowego smaku.

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje



2 komentarze :

  1. Elu, kusisz. Tortilla wygląda pysznie. Super przepis, szybki i łatwy. Pozdrawiam i życzę dobrej nocki.

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)