>

wtorek, 15 lipca 2014

Pomidorowe naleśniki z fetą i orzechami.

  


  Lato w pełni, a więc i jeść by się jadło nie wiadomo co. Dlatego dziś, mam dla Was coś bardzo oryginalnego, łatwego a co najważniejsze…..smacznego. 
Ciasto:
  • szklanka wody gazowanej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
Nadzienie:
  • kostka fety
  • 5 włoskich orzechów
Oraz:
  • odrobina oleju do smażenia

Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Soli należy dać niewiele, przecież feta jest dość słona, a naleśniki będą pikantne. Orzechy siekamy na drobno i prażymy chwilę na suchej patelni, jak będzie je czuć że się podpiekają to czas aby  ściągnąć z patelni.
Przecieramy ją  lekko  olejem i smażymy naleśniki, są dość delikatne, a więc trzeba uważać przy obracaniu
Fetę kroimy w słupki, każdy obtaczamy w orzechach i zawijamy w jeszcze ciepłe naleśniki.
Smakują na ciepło jak i na zimno. Danie wychodzi dość pikantne, połączenie smaków jest tak doborowe, że nawet jak piecze w podniebienie to nie ma większego znaczenia.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)