>

środa, 9 lipca 2014

Ryż z pieczarkami, pietruszką i orzechami.





  Taki ryż i proste dodatki, to coś lekkiego, smacznego
 wprost stworzonego na upalne dni.
Nie trzeba długo przygotowywać, siedzieć w kuchni, 
a można naprawdę smacznie i zdrowo zjeść.




  • 400 g drobnych pieczarek
  • 2 woreczki ryżu Uncle Ben`s
  • 5 łyżek natki pietruszki
  • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • czarny pieprz
  • sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki


  Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy i zdejmujemy na talerz. Pieczarki dokładnie czyścimy, usuwamy pierścień z korzonka, rozgrzewamy olej, wrzucamy grzybyi posypujemy papryką i podsmażamy aż się zarumienią.
Ryż gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy pieczarki złapią już kolorek doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 4 łyżki natki, orzechy i przegnieciony czosnek
Jeszcze chwilę smażymy razem aby wszystko się dobrze połączyło. Podajemy z ryżem posypanym resztą natki.
Pamiętajmy o gotowaniu ryżu al dente, chyba że ktoś ma przeciwwskazania. Każdy ryż, kasza czy makaron ugotowane w ten sposób na dłużej zalegają w żołądku, a co za tym idzie na dłużej nas sycą. A sam przewód pokarmowy bardziej się trudzi aby to strawić i tym sposobem zużywa więcej kalorii na…… przemiał.  W taki to prosty sposób, można nic nie robić i tracić kalorie.  :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)