>

sobota, 19 lipca 2014

Zapiekanki – ciasto francuskie, pomidor i feta.






        I mamy…..piękne, słoneczne lato. Wiem, wiem są osoby którym taka pogoda nie służy, ale to w końcu kilka dni i minie. Mamy już 19 lipca, a więc do zimy od górki.



Dlatego dziś musiałam pogrzebać w moich notatkach aby zaserwować coś adekwatnego do pogody. Tzn….w miarę lekkie, kolorowe, szybkie do zrobienia i to najważniejsze czyli smaczne. 
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 pomidory
  • opakowanie fety
  • jajko
  • pieprz
  • świeża bazylia


Pomidory oparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plastry
Rozwijamy ciasto, przymierzamy plasterki pomidora i kroimy takie paski aby ciasto wystawało około centymetra z każdej strony.
Każdy taki pasek  smarujemy jajkiem, dzięki temu zabiegowi ciasto nam nie namoknie sokami z pomidorów i ładnie się zarumieni. Układamy na przemian plaster pomidora i plasterek fety.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż się ciasto zarumieni, tak około 15 – 20 minut. Wyjmujemy, oprószamy czarnym pieprzem i po lekkim ostudzeniu można jeść. Nie solimy, feta jest dość słona a więc tylko pieprz i jeśli ktoś lubi bazylia, ona się kocha z pomidorem.  I tym sposobem, mamy szybki, smaczny i efektowny posiłek lub poczęstunek. Akurat coś na upalne dni.


4 komentarze :

  1. Bardzo mi się podoba przepis. Może zrobię go dla gości na moje imieniny w maju. Szybko, łatwo i elegancko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Fajnie że się podoba :)
      A te imieniny to pewnie Karoliny? ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis - uwielbiam bazylię... :-) Pięknie się prezentują te pomidorki z fetą. :-)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)