>

niedziela, 24 sierpnia 2014

Placek jabłka i budyń – akcja „Jedzmy polskie jabłka”.

        Nie wiem jak inni, ale ja już czuję jesień. Wszędzie się powoli ujawnia i osacza nas dosłownie z każdej strony. Zimne noce, poranki, zwierzaki coraz więcej leżakują w domu. Muchy robią się natarczywe i też chcą się ogrzać, a moja ukochana brzoza, towarzyszka letnich pogadanek przy kawie, zaczyna zrzucać liście. Jednak jesień to nie tylko minusy….zaczną się grzyby, coraz więcej jabłek na straganach i właśnie one będą dzisiejszym bohaterem.

Placek jabłka i budyń – akcja „Jedzmy polskie jabłka”.

Jak już kiedyś wspomniałam o akcji JEDZMY POLSKIE JABŁKA , jest ona jak najbardziej aktualna, przecież najlepsze przed nami.
A jak pisał mistrz Brzechwa…..jabłuszka kochają wszyscy. 
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,
A na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek,
A na tym robaczku zielony kubraczek.
Powiada robaczek: I dziadek, i babka,
I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka,
A ja już nie mogę! Już dosyć! Już basta!
Mam chęć na befsztyczek! I poszedł do miasta.
Szedł tydzień, a jednak nie zmienił zamiaru,
Gdy znalazł się w mieście, poleciał do baru.
Są w barach – wiadomo – zwyczaje utarte:
Podchodzi doń kelner, podaje mu kartę,
A w karcie – okropność! – przyznacie to sami:
Jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami,
Duszone są jabłka, pieczone są jabłka
I z jabłek szarlotka, i kompot, i babka!
No, widzisz, robaczku! I gdzie twój befsztyczek?
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek.
A więc jedzmy i my. 

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej+ 0,5 szklanki
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli wanilii
  • 180 g masła lub margaryny
  • gęsta śmietana 18%
  • 3 łyżki oleju
Oraz:
  • 5 -6 dużych jabłek
  • 3 budynie bez cukru takie na 0,5 l mleka
  • cukier do smaku
  • łyżka kakao
  • litr mleka
  • cukier puder



To pół szklanki mąki odkładamy na bok. Będzie nam potrzebna do podsypywania ciasta. Wsypujemy do malaksera lub miski, jeśli będziemy wyrabiać ręcznie suche składniki. Mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz i wyrabiamy aż powstanie coś na wzór żwirku. Następnie dodajemy, żółtka , olej, śmietanę i łączymy aż powstanie jednolita masa. Śmietany dodajemy tyle, aby ciasto dało się skleić i było jednolite. 
Posypujemy mąką, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce około 20 min, aby sobie odpoczęło i jeśli zaczął się uaktywniać gluten, aby ten proces zatrzymać.
Aktywny gluten jest wskazany w takich wypiekach jak ciasta ucierane czy drożdżowe. 
W tym czasie obieramy jabłka kroimy na ósemki.
Ciasto dzielimy na dwie części,  ta na spód powinna być trochę większa. Rozwałkowujemy placek pasujący do spodu  dużej blachy. Należy pamiętać o obfitym podsypywaniu mąką. Wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao i ciasno układamy jabłka.
Gotujemy budyń i gorący wylewamy na jabłka, delikatnie równamy powierzchnię
Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka z budyniem. Wykałaczką robimy kilka dziurek aby mogła uchodzić para.
Wkładamy do zimnego piekarnika ( środkowa półka) i pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Po 40 minutach obniżamy ciasto aby dobrze podpiec spód a nie spalić wierzchu. Po 5 min od wyłączenia piekarnika wyjmujemy ciasto, chłodne posypujemy pudrem, oczywiście jeśli zajedzie taka konieczność.

Osobiście uważam, że ciasta nie trzeba dosładzać pudrem, ale jak kto woli. Jeśli kupimy budynie osłodzone, wtedy do ciasta dodajemy 1/3 szklanki cukru, aby wypiek nie wyszedł przesłodzony. Uwielbiam to ciasto, nie wymaga chłodzenia, jest elastyczne i podatne na wszelkie obróbki. A po upieczeniu jest fantastycznie delikatne, kruche i urocze w przekroju.. :roll:


Jedz polskie jabłka
baner_Grazynka

2 komentarze :

  1. Wygląda tak pysznie, że ma się ochotę sięgnąć i podkraść kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Elu na jedzenie jabłek mnie akurat nie trzeba namawiać właśnie jutro pieke ciasto z jabkami miałam już to zaplanowane tylko czasu brak nawet jak sie uda to będą 2 przepisy pozdrawiam serdecznie uwielbiam te ciasta zawsze na czasie

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)