>

środa, 20 sierpnia 2014

Racuszki z miodem i jabłkami – akcja „Jedzmy polskie jabłka”.





Jabłkowa akcja zatacza coraz szersze kręgi i trudno się dziwić. W końcu mamy tyle znakomitych odmian tego owocu…..do wyboru do koloru. Po co nagminnie sięgać po coś co przemierzyło długie kilometry w zamkniętym kontenerze, jak możemy jeść owoce prawie wprost z drzewa. Tu nie wypada napisać nic innego jak…..cudze chwalicie swego nie znacie… Wystarczy wejść do pierwszego lepszego marketu, jabłek ( nie zawsze polskich) są dwa gatunki a innych owoców od zatrzęsienia. Niedawno będąc na zakupach samych pomarańczy naliczyłam 4 rodzaje, a jabłka tylko jedne i to jeszcze nie nasze.

Dlatego bardzo chętnie przystąpiłam do akcji  JEDZMY POLSKIE JABŁKA . Bo w czym jak w czym, ale w takich zrywach i akcjach, my Polacy jesteśmy dobrzy. 

Mój przepis jest banalnie prosty, a do tego smaczny i zdrowy.
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych
  • szklanka maślanki
  • płaska łyżeczka sody oczyszczanej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • jajko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • cynamon
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • cukier puder jeśli ktoś lubi bardziej słodko


Do maślanki wsypujemy mąkę, otręby i sodę, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Miód rozpuszczamy z masłem, cienkim strumieniem wlewamy do ciasta, dodajemy resztę składników i odstawiamy na 10 min aby odpoczęło. Ciasto ma swobodnie spływać z łyżki i się rwać, taki jest wymóg udanego racuszka.
Początkowo ciasto jest dość rzadkie, ale po czasie otręby namokną i jest akurat. Ilość cynamonu jest zależna od naszych upodobań smakowych, a więc dajemy tyle ile lubimy.
Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy do ciasta, dokładnie mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy, nakładamy placuszki z dwóch łyżek ciasta, przykrywamy pokrywką i wolno podpiekamy. I znów ta sama śpiewka z patelnią….jeśli mamy dobrą to bez tłuszczu.
Jak wierzch będzie suchy obracamy na drugą stronę i dopiekamy.
Zimne posypujemy pudrem, jednak radzę wpierw spróbować bo placuszki są  (jak dla mnie ) dość słodkie.
Jeśli ktoś się wzdryga na myśl o otrębach, niepotrzebnie. Są niewyczuwalne a bardzo wskazane w codziennej diecie.  Przygotowując taki deser lub inny posiłek z jabłkami warto pamiętać…  jedno jabłko z wieczora i nie potrzeba doktora 
baner_Grazynka

1 komentarz :

  1. uwielbiam racuchy pod każdą postacią - Twoje wyglądają bardzo apetycznie, trzeba będzie wypróbować, tym bardziej, że w piwniczce mam cały zapas jabłek - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)