>

sobota, 16 sierpnia 2014

Śmietanka cappuccino z jeżynami.

   Ten deser powstał powiedzmy z…… gospodarności. Zwyczajnie w świecie żal mi było wyrzucić połamane biszkopty. Nie było ich jakoś specjalnie dużo aby zrobić z nich ciasto. Więc pokombinowałam i wyszedł naprawdę pyszny i łatwy deser.





  • 250 mil śmietany kremówki
  • 150 g serka typu Bieluch
  • 0,5 szklanki cappuccino waniliowego
  • połamane długie biszkopty
  • pomarańcza
  • szklanka jeżyn
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • woreczki foliowe


Na patelni lub w rondlu  rozpuszczamy miód z olejem, pomarańczę kroimy w plastry i podsmażamy około 5 min z każdej strony.
Zdejmujemy gdy zrobi się szklista. Niewielkie miseczki wykładamy woreczkami foliowymi, na spód kładziemy po plastrze pomarańczy. Dzięki woreczkom łatwiej nam będzie wyciągnąć cały deser, a i zabezpieczenie przed zapachami z lodówki jest dużo łatwiejsze. Biszkopty maczamy w kawie i wykładamy nimi boki naczynia. Jeśli ktoś ma całe biszkopty wtedy trzeba je przełamać na pół. Co się tyczy tych połamanych ciastek, zamoczone w kawie nawet najmniejsze kawałki trzymają się ścianek naczynia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek i cappuccino, dokładnie mieszamy. Śmietany nie słodzimy jedyną słodyczą jest cappuccino i to wystarczy. Należy pamiętać że biszkopty są dość słodkie!
Taką masą napełniamy naczynia do równości, posypujemy jeżynami które lekko wciskamy w śmietankę.
Zawijamy na górze woreczek i odstawiamy na 30 min do schłodzenia. Wyjmujemy na talerzyki, obsypujemy jeżynami i gotowe. Woreczki spisały się genialnie, bardzo szybko, łatwo i bez szkód cały deser ląduje na talerzu. Można wyłożyć naczynka folią spożywczą, osobiście nie polecam. Folia jest złośliwa i klei się gdzie chce, a woreczek ugodowy i posłuszny. 
Z tych składników wyszły cztery deserki jak na załączonym obrazku. Smaczny ….lekko kawowy deserek z jeżynami. Kto nie ma takich owoców lub nie lubi, może użyć co mu się podoba .


2 komentarze :

  1. Super przepis! Łatwy i jednocześnie szybki do zrobienia. W internecie wcale nie ma tak dużo przepisów na wykorzystanie jeżyn, a ja jestem z zamiłowania ogrodnikiem, który uwielbia wszelkie rośliny jagodowe (w tym jeżyny) także tym bardziej dziękuję! Pani Elżbieto poproszę o więcej! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że przepis się podoba. Nie ukrywam, że należy do moich faworytów, nie dość że prosty to smaczny. Dziękuję i pozdrawiam :)

      PS Będę się starać o więcej :)

      Usuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)