>

środa, 17 września 2014

Kokosowa wieprzowina z pęczakiem.


Muszę się pochwalić i to tak bardzo, bardzo. Komentarze jakie są tu na stronie to tylko część. Dużo więcej jest na G+ i  Fb i choć zawsze są miłe, a w 95% przepisy przypadają czytelnikom do gustu, to zawsze cieszę i wzruszam się tak samo. Dlatego z tego miejsca chciałabym podziękować tym którzy są widoczni i tym co tylko odwiedzają . Nie da się przytoczyć wszystkich, to tylko mała namiastka.
…………… Brawo!! Coraz więcej jest osób i instytucji które cię cenią i twoje kulinarne zacięcie. Cieszy mnie to bardzo a ja i tak z uporem maniaka będę czekała na książkę napisaną przez ciebie. Wierzę, że w końcu się zbierzesz…….
……….Specjały które serwujesz .. zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia!!!………
………..Gdy pomysłu na obiad brakuje, wystarczy do Ciebie zajrzeć i już menu na obiad klaruje. ………..
……….Witaj moja inspiracjo kulinarna  ……….

I wcale nie mam zamiaru być skromna, takie komentarze można długo przytaczać. To nie tylko cieszy, ale i mobilizuje do dalszego działania. 


          Nic tak nie pobudza (bynajmniej u mnie ) wyobraźni jak nowości. Z tym co już znam, mam i jestem obyta jest inaczej, tu potrzeba kreatywności aby nie popaść w rutynę. Nowości mają to do siebie, że mimo jakiejś tam wiedzy na ich temat, nie do końca jesteśmy pewni efektu końcowego. Jak to się zachowa, czy się sprawdzi, czy nie popłynie ze ściekami? Na szczęście bardzo rzadko tak się dzieje, ponieważ zawsze mam plan B.
Podobnie było z olejem kokosowym jaki dostałam od ZDROWY- OLEJ.pl . Powszechnie się utarło, że kokos to do słodkiego, a to nic bardziej mylnego. I owszem naleśniczki na takim oleju są o niebo lepsze, placki ziemniaczane nabierają nowego smaku, a mięso….to dopiero rośnie w notowaniach. 
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki wiórek    -//-
  • 0,5 szklanki mleka
  • cebula
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 szklanki pęczaku
  • łyżka suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól i woda do gotowania
  • natka pietruszki

Mięso myjemy i pozbawiamy tłuszczu oraz błon, następnie kroimy w kostkę.
W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej, cebulę drobno kroimy i podsmażamy, na koniec posypujemy pieprzem i wkładamy mięso.
Trzeba pamiętać aby często mieszać, wieprzowina powinna się równo zarumienić. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pęczak płuczemy , dajemy tyle wody aby wystawała centymetr nad powierzchnię kaszy. Dodajemy, sól, pieprz, suszoną cebulę i doprowadzamy do wrzenia. Pamiętajmy że kasze lubią się z cebulą i czarnym pieprzem. Jak się zagotuje odstawiamy na najmniejszy palnik i pozwalamy się wchłonąć wodzie.
Gdy mięso jest już miękkie, a woda odparowała, zalewamy je mlekiem, doprawiamy do smaku i wsypujemy wiórki
Gotujemy jeszcze około 10 minut. Gdy wszystko jest już gotowe, podajemy obficie posypane natką.
Nawet się nie spodziewałam, że olej kokosowy nada tak oryginalnego smaku wieprzowinie oraz całej potrawie. Niby trąci słodyczą, ale równie mocno jest pikantne. Tłuszcze kokosowe należą do grupy najzdrowszych olei. Jest nie tylko kopalnią dobra -zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk, wspomaga również odchudzanie.


1 komentarz :

  1. Pyszne danie:) Dziękuję za przypomnienie tego smaku, zamienię tylko mleko na mleczko kokosowe i będzie smakowity obiadek.

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)