>

sobota, 27 września 2014

Makaron z podsmażoną parówką.



         To co dziś zaproponuję nie jest niczym wielkim, ani zbyt odkrywczym. Jednak chcę pokazać jak w prosty sposób, bardzo szybko i niewielkim nakładem można zrobić coś fajnego. To danie śmiało można nazwać…. nawinie czyli co nam wpadnie w ręce. A do tego to czysty kuchenny recykling. 


  • 300 g makaronu wstążki
  • 3 cienkie parówki
  • po 0,5 papryki w trzech kolorach
  • ząbek czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych lub jeden duży pomidor
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól  i pieprz do smaku
  • łyżka majeranku
  • łyżka oleju

Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta, chyba że mamy jakiś w lodówce to jeszcze lepiej. Papryki kroimy w jednakową kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Parówkom odcinamy końcówki, resztę kroimy na cztery części. Każdy kawałek z obu stron nacinamy dwa lub trzy razy po przekątnej. Na patelni rozgrzewamy olej ( jeśli komuś wydaje się, że to mało należy pamiętać, że parówka też odda tłuszcz i to wystarczy), układamy parówki i obsmażamy z każdej strony, aż nam się ładnie po rozchylają i zarumienią.
Zdejmujemy na talerz, a na ten sam tłuszcz wykładamy papryki i czosnek, podsmażamy aż papryka zmięknie.
Posypujemy majerankiem, doprawiamy solą i pieprzem dodajemy parówki,dokładnie mieszamy. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy Na talerzu dekorujemy pomidorkami i posypujemy szczypiorkiem Szybko, łatwo i smacznie, a do tego efektownie. Każdy kto pierwszy raz zaczyna jeść bacznie obserwuje parówki….co im się stało?


1 komentarz :

  1. Mmmm ale to pysznie wygląda. I na pewno jest zdrowe.

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)