>

piątek, 17 października 2014

Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.



           I znów wracam z tematem śniadań, ale nie  będę  marudzić na ten temat…..jakie to ono ważne i że to trzeba jeść bo to podstawa. Dziś moja propozycja to śniadanie na chłodne jesienne dni. Ciepłe, dobrze doprawione i słodkieeeee…… :roll: Bohaterem dania będzie dżem Łowicz z czarnej porzeczki bez cukru.
Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.
Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.

Ciasto:
  • szklanka mąki
  • szklanka maślanki
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczanej
  • łyżka skórki z cytryny
  • 2 łyżki maku
  • jajko
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
Sos:
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100% owoców
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 goździki
  • szczypta czerwonego pieprzu
  • jabłko
  • 2 łyżki wody
  • miód do smaku

Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.
Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.
Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy na pięć minut.

Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.
Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.

W naczyniu o grubym dnie dogrzewamy dżem z wodą i przyprawami. Jak zacznie mrugać wrzucamy obrane i pokrojone na ósemki twarde jabłko. Chwilę gotujemy, aby jabłko było al dente a sos się zredukował. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku miodem.
Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.
Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.
Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.
Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.

Na patelni bez tłuszczu smażymy małe placuszki, jeszcze na ciepłe nakładamy po dwa kawałki jabłka i polewamy sosem, przykrywamy drugim placuszkiem i gotowe. Ciepły sos spływa po placuszkach i robi je jeszcze bardziej aromatycznymi. A jabłka ugotowane al dente przechodzą smakiem porzeczki i są świetnym dopełnieniem całości.

Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.
Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.
Danie nie tylko sycące, ale także rozgrzewająco i apetyczne, świetne na śniadanie jak i na deser. :)

Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.
Pieguski z jabłkami w sosie porzeczkowym.

Dżem dobry, pobudka

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)