>

sobota, 11 października 2014

Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami.



         Kilka wpisów temu napomknęłam coś o jednym konkursie i obiecałam, że o tym później. A więc mamy później i czas na wyjaśnienia…..
Pewnej soboty przyszedł do syna jego kolega Robert, tak sobie siedzimy w kuchni i Robert mówi….wie pani, jak jeżdżę ( jest kurierem) słucham radia Zet, tam mają różne konkursy. Pani ma taką rękę do konkursów, można by  zagrać. Fajnie byłoby usłyszeć o kimś znajomym w radiu.... I tak w niedzielę z nudów poszłam na stronę radia… kulinarny był z szynką parmeńską, a że tej nie lubię a więc sobie odpuściłam, jestem zdania….nic na siłę. Jednak był tam też konkurs z firmą Bakalland  pod tytułem….. Myśl pozytywnie! Żyj pozytywnie! No, ba!  Zarejestrowałam się i wysłałam swoją myśl…. Przeżyj dzień tak, aby wieczorem było Ci żal że to już koniec. Nawet się zbytnio nad tym nie zastanawiałam, poszło i już. W poniedziałek dzwoni do mnie syn i mówi…. mama słuchasz radia Zet? Ja że nie, na co On….ej Ela mówili o tobie w radiu Zet, wygrałaś konkurs. Zaśmiałam się szczerze i z niedowierzaniem, ponieważ aż na taki szybki odzew to nie liczyłam. Żałuję jednego, Robert nie słyszał z radia o wygranej, akurat wysiadł doręczyć przesyłkę. Jednak nie da się ukryć, że….. to On był promotorem mojej wygranej . Całą historię można podsumować krótko…. mówisz i masz.  W tym tygodniu dotarła przesyłka, oczywiście jak przyzwoitość nakazuje poszła do podziału. 
Sezon grzybowy – orzechowy – pomidorowy  trwa, może nie jest tak intensywny jak miesiąc temu, jednak jeszcze coś się uzbiera. A więc cieszmy się darami jesieni póki są świeże.
  • 200 g kurek
  • łyżka masła
  • 5 pomidorów
  • 100 g ugotowanych zacierek ( u mnie Goliard) 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki żółtego sera
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Czyste kurki kroimy na drobno i podsmażamy na maśle. Jeśli nie mamy tych właśnie grzybów, mogą być każde inne łącznie z pieczarkami.
Po około 10 minutach dodajemy orzechy, natkę i ugotowaną al dente zacierkę. Doprawiamy solą i pieprzem, chwilę razem dusimy.
Pomidorom ścinamy czubki i wydrążamy, układamy ściętą częścią do dołu aby wypłynął nadmiar soku.
Można również lekko naciąć wzdłuż aby skórka pękała w kontrolowany sposób. Do lekko ostudzonej masy dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy.
Taką masą napełniamy pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy około 15 – 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno, też się sprawdzą. Można powiedzieć mamy sezonowy, lekki, smaczny i efektowny  posiłek lub przekąskę.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)