>

środa, 12 listopada 2014

Łazanki z kapustą i białką kiełbasą wersja zapiekana.




    Któż z nas nie zna łazanek z kapustą? Pewnie każdy i każdy jadł choć raz w swoim życiu. Danie proste, smaczne i chętnie  się do niego wraca. Jednak chciałam odrobinę zaszaleć.




  • opakowanie łazanek Czaniecki
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 300 g białej kiełbasy
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kminku
Sos:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Oraz:
  • szklanka tartego żółtego sera
  • olej do formy
  • bułka tarta

Kapustę kroimy na drobno i przepłukujemy wodą jeśli jest zbyt kwaśna. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kapustę i dusimy pod przykryciem. Po około 20 minutach dodajemy przyprawy i solimy do smaku, nadal dusimy aż kapusta będzie al dente. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z zaleceniami producenta.




Formę do tarty smarujemy olejem, a następnie wysypujemy bułką tartą.  Na dno formy wykładamy połowę ugotowanych łazanek. Kładziemy póki ciepłe i jeszcze się nie posklejały. Pewnie, można spryskać olejem ale po co zbędne kalorie.

Na łazankach rozkładamy kapustę, a niej kiełbasę pokrojoną w plasterki i całość przykrywamy resztą makaronu.
Jajka mieszamy z jogurtem, czosnkiem przegniecionym przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem.

Rozlewamy równomiernie po całej powierzchni zapiekanki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy około 25 – 30 minut.  Na pięć minut przed wyjęcie posypujemy serem i zostawiamy aby się dobrze rozpuścił.

Podajemy po lekkim   ostudzeniu. Danie proste z tak po prawdzie zawiera w sobie pełen zestaw drugiego dania….makaron, kapustka i jeszcze coś konkretnego czyli kiełbaska. 



    zBLOGowani.pl

1 komentarz :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)