>

wtorek, 11 listopada 2014

Kurczak w miodzie – NA RATUNEK PSZCZOŁOM.




Kurczak w miodzie - NA RATUNEK PSZCZOŁOM.
Kurczak w miodzie – NA RATUNEK PSZCZOŁOM.


               UDAŁO SIĘ!!!

                        Adoptować 65 000 pszczół, można powiedzieć cel osiągnięty, ale tak szczerze to kropla w morzu potrzeb. Los pszczół nie jest  Polakom obojętny, dlatego zachęcam do adopcji. Od tysięcy lat pszczoły pracują na naszą korzyść, odwdzięczmy im się! Bez pszczół miodnych i dziko żyjących owadów zapylających ucierpimy WSZYSCY. Nie pozwólmy im zginąć. 

NA RATUNEK PSZCZOŁOM
NA RATUNEK PSZCZOŁOM

Kochasz świeże pieczywo, makaron w niedzielnym rosole? Masz ogród, a  kwiaty są Twoją wielką miłością ? Lubisz owoce, warzywa? Robisz przetwory na zimę? A może lubisz alkohol?

NA RATUNEK PSZCZOŁOM
NA RATUNEK PSZCZOŁOM

Uświadom sobie, że bez pszczół możesz się pożegnać ze swoimi przysmakami. Należy brać pod uwagę fakt , że 84% roślin w Europie jest zapylanych przez pszczoły. Pomyśl chwilę i wyobraź sobie jak będzie wyglądał Twój talerz bez nich ? Dokładnie tak jak ten stragan, a z czasem i tego może zabraknąć.
NA RATUNEK PSZCZOŁOM
NA RATUNEK PSZCZOŁOM

Ktoś mi wczoraj powiedział…..a będę jeść samo mięsu….. czy na pewno? A co ta krowa, świnia czy kurczak będą jedli jak pszczoły nie zapylą zbóż, traw itp?????  Skąd ziarno  na paszę, trawa na sianko i roślinność na kiszonki ? Może trudno sobie to wyobrazić, ale każdy nasz posiłek jest zależny od pszczół. Ja już pomogłam, czas na Ciebie………. :)
A teraz coś dla smakoszy mięsa…….
  • 3 udka z kurczaka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka oregano
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sezamu

Mięso obieramy ze skóry i tłuszczu, następnie za pomocą noża wycinamy filety.

Kurczak w miodzie - NA RATUNEK PSZCZOŁOM.
Kurczak w miodzie – NA RATUNEK PSZCZOŁOM.

Z reszty składników (bez sezamu) robimy marynatę i mocno nią nacieramy mięso. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej  dwie  godziny.

Kurczak w miodzie - NA RATUNEK PSZCZOŁOM.
Kurczak w miodzie – NA RATUNEK PSZCZOŁOM.
Wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika( 200 stopni) pieczemy około 20 – 30 min na koniec smarujemy resztkami marynaty i posypujemy sezamem. Jak ten się zarumieni możemy podawać. Mamy kawałki czystego mięsa upieczone bez tłuszczu, ani za  słodkie, ani zbyt pikantne,  delikatne w smaku i bardzo kruche. :roll:

Kurczak w miodzie - NA RATUNEK PSZCZOŁOM.
Kurczak w miodzie – NA RATUNEK PSZCZOŁOM.

*  Zdjęcia pszczół opublikowałam dzięki uprzejmości Fundacji Greenpeace Polska.

1 komentarz :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)