>

niedziela, 2 listopada 2014

Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.



Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
                      Okres przed i po pierwszym listopada to bardzo aktywny czas w moim domu. Z racji na lokalizację mamy sporo gości na krótszą lub dłuższą chwilę. W tym roku pogoda dopisała, a więc goście byli w większości krótki i pędzili dalej. Jednak zawsze trzeba być przygotowanym nie tylko psychicznie, ale i spożywczo, aby mieć czym poczęstować i nakarmić. Dziś chcę przedstawić jeden z moich specjałów, który zawsze wzbudza zainteresowanie konsumujących. Danie jest proste, ale smaczne i efektowne, a to  ogromny plus. Jednak nim podam przepis chciałam się pochwalić niespodzianką od Frosty.
Książeczki od Frosty
Książeczki od Frosty

Książeczki od Frosty
Książeczki od Frosty
Wiosną ogłosili konkurs na danie z szpinakiem, wysłałam jedno zgłoszenie które zostało nagrodzone, a kilka dni temu przyszły trzy książeczki z nagrodzonymi przepisami. Jest tam mój przepis jaki i kilka innych znajomych nazwisk. :)

Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.


  • 0,5 kg mielonej łopatki
  • mała cebula
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • kajzerka
  • jajko
  • bułka tarta
Nadzienie:
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
Oraz:
  • bułka tarta
  • kilka plastrów żółtego sera
  • tłuszcz do smażenia
  • kawałek papieru do pieczenia
  • papierowe ręczniki
Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.

Kajzerkę namaczamy w wodzie. Do mielonego dodajemy pieprz, sól i wodę, a następnie mocno ubijamy, świetnie nadaje się do tego tłuczek do ziemniaków. Trzeba tak długo wyrabiać aż zniknie cała woda. Następnie dodajemy odciśniętą z wody bułkę i startą na tace cebulę, na koniec dodajemy jajko i w razie potrzeby bułkę tartą.
Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, jak się ładnie zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy aż odparuje cała woda. Dodajemy resztę przypraw i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Papier do pieczenia posypujemy tartą bułką, rozpłaszczamy na nim porcję mięsa, na nim kładziemy plasterek żółtego sera, pieczarki i delikatnie rolujemy papier, a następnie skręcamy końce jak cukierek, aby cała roladka dobrze się skleiła.

Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Odwijamy posypujemy bułką i smażymy na rumiano. Po zdjęciu z patelni układamy na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Roladki z mięsa mielonego i pieczarek.
Roladka wygląda niepozornie, jednak po jej „otwarciu” wydobywa się tak przecudny aromat….cebuli, przypraw, grzybów i masła, że tego nie da się opisać. Tego trzeba spróbować. :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)