>

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Kruche pierożki ze szpinakiem, orzechami i pestkami granatu.


           

  Było kilka razy pod rząd na słono, czas na wytrawnie. Nie każdy lubi kapustę i grzyby, a zmuszanie się do czegoś wbrew sobie nie ma sensu. Nigdy nie byłam zwolenniczką namawiania….zjedz, zjedz bo dobre. Smaczne vel dobre   tak jak wszystko na tym świecie jest pojęciem względnym. Z czasem aby uniknąć takich przepychanek mówiłam że…..mi szkodzi, to zazwyczaj ucina wszelakie dyskusje.

Przepis ten został opublikowany przez  Intermarche  na ich stronie.
Ciasto:
  •  3 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki pestek granatu
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych
  • jajko
  • sól  do smaku
  • 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • łyżka mała
  • łyżka bułki tartej

Składniki na ciasto miksujemy razem, a następnie zagniatamy ciasto. Na maśle podsmażamy szpinak jak odparuje dodajemy czosnek przegnieciony przez praskę, skórkę i sok z pomarańczy, posiekane orzechy laskowe, pestki i doprawiamy do smaku.
Po lekkim ostudzeniu dodajemy białko i bułkę tartą. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy kółka, smarujemy jajkiem i nakładamy łyżeczkę nadzienia. Robimy w równych odstępach trzy szczypanki i tak kierując się do środka ( szczypiąc kolejno każdą zakładkę) zlepiamy całość.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy resztą jajka, pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem lub jak ktoś woli same. Czy na ciepło, czy na zimno smakują równie wybornie. Niewielkim nakładem i odrobiną pracy możemy zjeść coś całkiem innego. 

2 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)