>

czwartek, 11 grudnia 2014

Lekkie ciasto kawowe z biszkoptami na wzór tiramisu.



  



            Dziś odrobina słodkości, idą Święta, a więc takie szybkie ciasto może znaleźć swoich zwolenników. Tak jak uważam iż temu kto wymyślił gotowe ciasto francuskie należy się medal, tak i temu kto jest autorem biszkoptów.










  • 2 opakowania długich biszkoptów
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej ( proszek)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 300 mil mocnej kawy

Śmietana  (jak i naczynie w którym będzie ubijana) powinna być mocno schłodzona. Dużą blachę wykładamy papierem , na spodzie układamy warstwę biszkoptów maczanych w zimnej, mocnej kawie.

Do śmietany wsypujemy kawę i zaczynamy ubijać. Gdy robią się już na niej wzorki, zmniejszamy obroty aby nie zrobiło się masło i sypiemy cukier waniliowy, mleko w proszku, skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy .
Tą ilość cukru można zwiększyć, jednak należy pamiętać że biszkopty są już słodkie. Mleko jest po to aby nam śmietana nie podeszła wodą. Można zamiast mleka dać żelatynę rozpuszczoną wcześniej w mleku. Tak około 3/4 masy wykładamy na biszkopty, przykrywamy kolejną warstwą ciastek ( też maczanych w kawie)  i na nie reszta śmietany.  Wierzch posypujemy kakao, u mnie był taki wzorek, to dzięki pomysłowości Justyny. Tak powycinała papier, a później przez taki szablon obsypałyśmy ciasto kakaem


Kilka słów o tym…..dlaczego nie nazywam ciasta wprost tiramisu? Oryginał jest z serkiem mascarpone, a że ja go nie lubię więc zastąpiłam śmietaną i też jest dobre, jeśli nie lepsze. 

5 komentarzy :

  1. Robiłam to ciasto według twojego przepisu. Wyszło pyszne!!! Dzięki Elu, często zaglądam i zawsze coś znajduję dla siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis , napewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim ciastem to chętnie bym się poczęstowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne ciasto. Często też z mascarpone i sześcioma żółtkami. Często na biszkopty kładę mrożone truskawki , agrest lub aronię. Pycha, ślinka już mi leci.

    OdpowiedzUsuń




  5. Elu znowu coś pysznego moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)