Lekkie ciasto kawowe z biszkoptami na wzór tiramisu.



  



            Dziś odrobina słodkości, idą Święta, a więc takie szybkie ciasto może znaleźć swoich zwolenników. Tak jak uważam iż temu kto wymyślił gotowe ciasto francuskie należy się medal, tak i temu kto jest autorem biszkoptów.










  • 2 opakowania długich biszkoptów
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej ( proszek)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 300 mil mocnej kawy

Śmietana  (jak i naczynie w którym będzie ubijana) powinna być mocno schłodzona. Dużą blachę wykładamy papierem , na spodzie układamy warstwę biszkoptów maczanych w zimnej, mocnej kawie.

Do śmietany wsypujemy kawę i zaczynamy ubijać. Gdy robią się już na niej wzorki, zmniejszamy obroty aby nie zrobiło się masło i sypiemy cukier waniliowy, mleko w proszku, skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy .
Tą ilość cukru można zwiększyć, jednak należy pamiętać że biszkopty są już słodkie. Mleko jest po to aby nam śmietana nie podeszła wodą. Można zamiast mleka dać żelatynę rozpuszczoną wcześniej w mleku. Tak około 3/4 masy wykładamy na biszkopty, przykrywamy kolejną warstwą ciastek ( też maczanych w kawie)  i na nie reszta śmietany.  Wierzch posypujemy kakao, u mnie był taki wzorek, to dzięki pomysłowości Justyny. Tak powycinała papier, a później przez taki szablon obsypałyśmy ciasto kakaem


Kilka słów o tym…..dlaczego nie nazywam ciasta wprost tiramisu? Oryginał jest z serkiem mascarpone, a że ja go nie lubię więc zastąpiłam śmietaną i też jest dobre, jeśli nie lepsze. 

Komentarze

  1. Robiłam to ciasto według twojego przepisu. Wyszło pyszne!!! Dzięki Elu, często zaglądam i zawsze coś znajduję dla siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis , napewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim ciastem to chętnie bym się poczęstowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne ciasto. Często też z mascarpone i sześcioma żółtkami. Często na biszkopty kładę mrożone truskawki , agrest lub aronię. Pycha, ślinka już mi leci.

    OdpowiedzUsuń




  5. Elu znowu coś pysznego moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)