>

czwartek, 18 grudnia 2014

Nadziewane placki makaronowe z kapustą i wędliną.



Oto sposób na wykorzystanie makaronu, jak stare zamienić w nowe i zjeść ze smakiem. 


  • 2 szklanki gotowanego makaronu
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki maślanki
  • szczypta sody
  • sól do smaku
  • ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Nadzienie: 100 g kiełbasy
  • szklanka duszonej kapusty
  • olej do smażenia
  • papierowe ręczniki


Makaron ( nitki, wstążki, spaghetti ) kroimy na mniejsze kawałki.
Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy maślankę i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy makaron i mąkę, odstawiamy na 10 min aby odpoczęło.
Wędlinę kroimy w plasterki. Jeśli ktoś nie ma duszonej kapusty czy też surówki może użyć zwykłej pekińskiej. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy placek z dwóch łyżek ciasta, na środek nakładamy łyżkę kapusty a na niej układamy wędlinę.
Całość przykrywamy łyżką ciasta , które delikatnie rozprowadzamy po powierzchni aby zakryć nadzienie. Smażymy na wolnym ogniu z oby stron.
Wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. Mamy takie trzy bit w wersji wytrawnej.  :) To jest kolejne danie z tych co to się nic nie może zmarnować. Nikt nam nie powie, że ….stary makaron czy kapusta. Przecież placuszki całkiem świeże, jeszcze ciepłe.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)