>

sobota, 13 grudnia 2014

Pierniczki z mąki razowej i dyni.


     


  Dziś na tapecie pierniczki. Były już z ziemniaków, dziś będą z dynią. Warzywo tak samo jak cukinia…..wszechstronne i bardzo wdzięczne.

Ciasto:
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 5  łyżek oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • mąka do podsypania
  • szklanka gotowanej dyni
Polewa:
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka kawy
Do dekoracji:
  • granat
  • 3 mandarynki
  • cytryna
  • powidła śliwkowe do przekładania




Dynię obieramy ze skóry, ścieramy na tarce, zalewamy odrobiną wody i chwilę gotujemy aż zmięknie. Lekko ostudzoną  miksujemy na gładki krem.
Do jeszcze ciepłej dodajemy miód, sok z cytryny, kakao, przyprawę do piernika, sodę i olej. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Początkowo jest dość rzadkie, ale mąka razowa wymaga czasu aby błonnik ściągnął nadmiar wilgoci. Ciasto odkładamy na bok aby odpoczęło kilkanaście minut. Jeśli po leżakowaniu nadal będzie bardzo kleiste, można mocniej podsypać mąkę przed wałkowaniem. Wałkujemy na placek grubości około 2 cm.
Szklanką lub obręczą wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy wodą lub mlekiem choć ten zabieg jest niekonieczny i pieczemy 15 - 20 min w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i smarujemy powidłami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciepłe ciastka rozpuszczą powidła i ładnie nimi nasiąkną.
Składniki na polewę podgrzewamy jak się połączą, odstawiamy aby lekko stężała. Pierniczki smarujemy polewą dekorujemy owocami i gotowe. Ja miałam akurat takie i takimi udekorowałam, jednak wszystko zależy od własnej fantazji. Bez powideł i polewy smakują jak najzwyklejsze Katarzynki. Przyjemny korzenny zapach, niebo w gębie dla piernikowych smakoszy. 

zBLOGowani.pl
   



1 komentarz :

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)