>

środa, 14 stycznia 2015

Babeczki z miseczki z czekoladą.



  
            Rynek mamy zasypany przeróżnymi smakołykami i  cudami na patyku. Nie zawsze nam do sklepu po drodze lub zwyczajnie nie gustujemy w tego rodzaju gotowcach. Dlatego fajnie mieć taki przepis, który można zrobić bardzo szybko i zaspokoić swoje parcie na coś słodkiego lub zwyczajnie mieć przekąskę.
  • jajko
  • 4 łyżki maślanki
  • 4 łyżki wody gazowanej
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 1/3 łyżeczki sody
  • łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Dwie jednakowe miseczki smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami, dzięki nim ciastka nam się łatwo wysuną z miseczek. Maślankę, miód wodę, sól i jajko mieszamy razem. Następnie dodajemy mąkę przesianą z sodę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 min aby ciasto dojrzało. Ciasto wychodzi dość gęste, ale bez przesady.
Do miseczek nakładamy po 3 łyżki ciasta, na środku umieszczamy czekoladę i przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do mikrofali  moc 700 W na 5 minut. Upieczone ciastka mają na środku charakterystyczne wzniesienie jak krater na wulkanie. Dla pewności można jednak sprawdzić patyczkiem czy upieczone.

Wykładamy na kratkę aby ostygło i jeszcze na gorące ścieramy odrobinę czekolady, kto nie chce może posypać pudrem.
Podczas pieczenia, czekolada jednak opada na dno miseczki i po wyjęciu babeczki na talerz nadzienie mamy pod wierzchem. Można czekoladę pokroić na kawałki i rozmieszać z ciastem, wtedy rozłoży się bardziej równo. A my będziemy mieć czekoladowe pieguski. Mąkę możemy zastąpić otrębami to wersja zdrowsza. Można zrobić coś na wzór piernika….dać kakao i przyprawę korzenną, polać czekoladą, wariantów jest wiele, można poszaleć.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)