>

wtorek, 20 stycznia 2015

Jarzynka z buraków według Kuchni Pięciu Przemian.





       Zapraszam na kolejne spotkanie z  Zimą w Kuchni Pięciu Przemian i znów głównym bohaterem będą buraczki. Zdecydowałam się na ten przepis z kilku powodów….raz że bardzo je lubię, dwa są wielkim bogactwem które nie jest  w pełni  doceniane i jeszcze jedno ….takie połączenie i wykonanie podbiło moje podniebienie na dobre. :roll: Stosując się do zasad zimowej kuchni musimy pamiętać, że posiłki mają nas rozgrzewać, sycić i  nie być  tylko zapychaczem, ale prawdziwym paliwem na chłodne zimowe dni. Wtedy właśnie potrzebujemy energii nie tylko do funkcjonowania, ale też do ogrzania ciała. Autorka nie poleca zajadania się obcymi importowanymi owocami i warzywami, proponuje sięgać po nasze rodzime i tu się z nią zgadzam. Na przykładzie tej potrawy widzimy, że zwyczajne buraczki można przyrządzić na różne sposoby i jeść na zdrowie.

Kilka niewinnych składników może  zdziałać wiele. Przesmażone na maśle smakują całkiem inaczej i co ważne…..trzeba podawać na ciepło. Ja podałam z podsmażanymi ziemniakami, taki zestaw całkowicie wystarcza jako obiad.
Kto ciekaw więcej takich fajnych przepisów, nie tylko zdrowych ale i smacznych zapraszam na  stronę  wydawnictwa  Illuminatio. Tak można nabyć książkę i samemu się przekonać jak to z tymi przemianami jest.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)