>

sobota, 24 stycznia 2015

Omlet otrębowy z owocami i KFD Protein Dessert.



 Nie będę się zgrywać  na mądrale i piać wywodów na temat KFD Protein Dessert. Skąd moja powściągliwość? Ano z bardzo prostego powodu….nasza znajomość dopiero się zaczyna, a więc aby być wiarygodnym trzeba się pierw samemu przekonać.   Ów przysmak otrzymałam od   KFD SKLEP i muszę być szczera…..jestem mile zaskoczona. Wiedziałam że zajmują się sprzedażą odżywek i suplementów diety, pierwsze co mi się rzuciło na myśl to …..jakaś paskudna breja, którą wcinają osiłki z siłowni. A tu taka niespodzianka, deser który otrzymałam nie tylko przyjemnie pachnie, ale i smakuje. Lekko słodki o delikatnym  truskawkowo – waniliowym smaku, przypominający bitą śmietanę. Hmmm…..chyba muszę zwrócić honor obecnym odżywkom, kupione z pewnego źródła nie tylko wzbogacają naszą dietę, ale także są jej przyjemnym  dodatkiem. O roli białka w naszej codziennej diecie nie będę pisać, jest potrzebne i tyle. Bez białka jak bez wody nie ma nic….ani życia, ani urody, ani odchudzania. Dzienne zapotrzebowanie na ten budulec jest zróżnicowane i każdy potrzebuje inną jego dawkę. Jeśli dużo ćwiczymy, musimy więcej, osoby mniej aktywne potrzebują mniej. I tak dla przykładu…..55 -60 kg kobieta powinna go zużyć dziennie około 40 – 50 g. Nie zawsze nasza dieta zawiera go dostateczną ilość, dlatego warto sięgnąć po deser aby je uzupełnić
Opakowanie jest dość duże ( 700 g), w środku jest miarka która nam ułatwia dozowanie. Można go rozprowadzać na mleku jak i na wodzie, mnie osobiście lepiej smakuje na wodzie. Jak wspominałam deser jest smaczny, ale sam może szybko się znudzić. Wypróbowałam go na kilka sposobów i oto jeden z nich, bo nie ma nic bardziej zabójczego dla diety jak nuda. O innych wariacjach na ten temat napiszę niebawem.
Omlet:
  • jajko
  • 2 łyżki maślanki
  • szczypta sody
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • ulubione lub jakie mamy owoce
  • 150 mil wody lub mleka ( temperatura pokojowa)
  • miarka Protein Dessert
  • łyżeczka oleju kokosowego


Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy sok i maślankę, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy otręby i sodę, energicznie mieszamy aż składniki dokładnie się połączą.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy  ( można zastąpić oliwą lub jak dobra patelnia smażyć bez tłuszczu) wylewamy ciasto, rozprowadzamy po całej powierzchni i wolno smażymy z obu stron na rumiano.
Deser wsypujemy na wodę i ubijamy około 2 minut.
Zimny placek smarujemy masą, dekorujemy owocami, składamy na pół i smacznego.
Zestaw możemy potraktować jako deser, ale równie dobrze może to być samodzielny posiłek. Kto wie jak wielkie znaczenie w diecie ma białko i otręby na pewno doceni jego walory. Nie ma nic lepszego jak takie dwa w jednym…..zdrowe i smaczne. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematyką podobnych specyfików lub  mniejszą lub większą aktywnością fizyczną zapraszam na   KFD FORUM. Tam specjaliści i pasjonaci dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniami. I jeszcze jedna najważniejsza rzecz, a mianowicie wartości odżywcze deseru….
Wartości odżwycze w 100 g suchego  produktu
Białko – 80 g w s.m.
Tłuszcz – 1.8 g
Cukry – 0,5 g (węglowodany ogółem – 9 g)
Wartość energetyczna – 372 kcal
O jego składzie i innych ciekawostkach zachęcam do poczytania na stronie KFD SKLEP

1 komentarz :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)